Szparagi z serem, indykiem i boczkiem
Łatwe do przygotowania, a bardzo efektowne danie.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 kotlety z indyka
- 4 grube paski sera pleśniowego
- 4 plasterki boczku wędzonego (możesz zastąpić go tłustą szynką)
- ząbek czosnku
- tymianek
- sól, cukier
- biały pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1 Kotlety opłucz, lekko rozbij, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą, tymiankiem i białym pieprzem. Szparagi oczyść, usuwając zdrewniałe końce, ugotuj, aż zmiękną, w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 15 min). Przelej zimną wodą.
2 Po 2-3 szparagi z paskami sera zawiń w mięso i w boczek, zepnij wykałaczką. Zrumień na oleju, przykryj i podlej odrobiną wody. Duś ok. 20 minut.