Szpikowany schab
Aromatyczny schab na ciepło lub zimno.
Składniki:
- 80 dag schabu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka goździków
- 3-4 marchewki
- 3 szalotki
- 15 dag kurek
- 3 listki laurowe
- 3 łyżki oleju sól pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
1. Schab oczyść z nadmiaru tłuszczu, opłucz i osusz. Wierzch ponacinaj ostrym nożem w kratkę. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem, posyp kuminem. W nacięcia powtykaj goździki.
2. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w grubsze plasterki lub na kawałki. Włóż do naczynia żaroodpornego razem z przyprawionym schabem.
3. Szalotki obierz, przekrój na połówki. Kurki oczyść staranie pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Większe sztuki pokrój na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z szalotkami. Dodaj liście laurowe i 3 łyżki oleju.
4. Na koniec ułóż na mięsie po kilka gałązek bazylii i oregano, wlej 3-4 łyżki wody. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz ok. 80 minut, podlewając wodą.