Doskonale kremowy dodatek do obiadu. Nie tylko Włochom wychodzi idealny
![Martyna Bednarczyk](https://i.iplsc.com/000J618C546KC26R-C416.webp)
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Polenta to nic innego, jak gęsta i kremowa kaszka kukurydziana, która wywodzi się z tradycji włoskiej. Idealnie ugotowana nadaje się do podania zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Co ciekawe, pierwotnie polenta nie miała zbyt wiele wspólnego z kukurydzą. Przygotowywano ją z pszenicy, a nawet orkiszu. Początkowo uznawano ją za danie biedoty, które z czasem trafiło na stoły najbogatszych mieszkańców. Jak ugotować polentę, bez kosztów podróży do Włoch? Podpowiadamy.
![Jak przyrządzić włoską polentę?](https://i.iplsc.com/000IX1KOVVP0T6FO-C322-F4.webp)
Jak się robi polentę?
Włosi rozróżniają kilka rodzajów grubości zmielenia polenty. Najdrobniejszą kaszkę chętnie wykorzystuje się do ciastek, pieczywa oraz zamiast tradycyjnej panierki. Kasza kukurydziana o średnim stopniu zmielenia stosowana jest do przygotowania jednego z najpopularniejszych dodatków obiadowych. Potencjał grubo mielonych ziaren wykorzystuje się za to podczas grillowania.
Składniki na polentę
- 190 g kaszki kukurydzianej
- 1 litr wody
- 60 g parmezanu
- 3 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie polenty
![Polentę połączymy ze składnikami na słodko i wytrawnie](https://i.iplsc.com/000IX1LXHEJJ2PF0-C322-F4.webp)
- Do dużego garnka wlewamy litr wody i zaczynamy podgrzewać na niewielkiej mocy palnika. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, dosypujemy łyżeczkę soli oraz podaną porcję kaszki.
- Po wsypaniu składników do wody od razu przechodzimy do mieszania, by kaszka nie pozbijała się w niesmaczne grudki.
- Czynność tę powtarzamy do momentu ponownego zagotowania całości, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 30-35 minut.
- W trakcie całego gotowania polenty musimy mieszać zawartość garnka przynajmniej co 4-5 minut, a najlepiej bez przerwy.
- Kiedy polenta się gotuje, możemy przygotować trzy łyżeczki masła oraz 60 g tartego parmezanu. Doskonale sprawdzi się także Parmigiano Reggiano, Grana Padano lub Pecorino Romano.
- Po ściągnięciu garnka z palnika dodajemy do polenty całe masło oraz większą część sera. Mieszamy do momentu połączenia się całości w gładką papkę kukurydzianą.
- Polentę możemy także przygotować bez dodatku masła i sera. W takim wydaniu stanie się zdrowym zamiennikiem dla ziemniaków.
- Gotową polentę wykładamy na talerz, posypujemy resztką tartego sera, a wierzch dekorujemy odrobiną masła. Gorący dodatek idealnie komponuje się także ze świeżym tymiankiem. Smacznego!
Sposoby podawania polenty
Przygotowanie polenty z dodatkiem masła to niejedyny sposób na jej podanie. Jeśli chcemy uzyskać danie o idealnie delikatnej strukturze, zastąpmy połowę porcji wody śmietaną kremówką lub mlekiem. Gotowa polenta daje szerokie pole do popisów kulinarnych. Gęsta i kremowa kaszka kukurydziana nadaje się do przygotowania frytek, a nawet kotletów. Możemy zajadać się nią solo lub połączyć z sezonowymi owocami, warzywami lub owocami morza. Po całkowitym wystudzeniu polenta nabierze zwartej konsystencji, dzięki czemu łatwo ją pokroimy. Następnie podsmażmy polentę na odrobinie masła i zaserwujmy z ulubionym sosem, np. grzybowym lub pieczeniowym.
Sprawdź również: