Szpinak ma dużo żelaza

Wiele błędnych przekonań na temat prawidłowej diety wynosimy z dzieciństwa lub z rozmów z „doświadczonymi”, ale niedoinformowanymi koleżankami. Jednym z nich jest mit związany z zawartością żelaza w szpinaku.

Szpinak zawiera kwas szczawiowy, którego nadmiar może powodować stopniowe odwapnienie kości
Szpinak zawiera kwas szczawiowy, którego nadmiar może powodować stopniowe odwapnienie kości123RF/PICSEL

Przez wiele lat rzeczywiście tak sądzono. Dziś jednak ten pogląd uważa się za błędny.Wprawdzie szpinak zawiera sporo tego pierwiastka, ale nie więcej niż inne produkty.

Większą ilość żelaza znajdziemy choćby w wołowinie, żółtkach jaj, boćwinie, rodzynkach.

Poza tym, szpinak zawiera kwas szczawiowy, którego nadmiar może powodować stopniowe odwapnienie kości, dlatego powinno się go jadać nie częściej niż raz w tygodniu.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas