Szpinak z warzywami i cielęciną (po 9. miesiącu)
Dziesiąty miesiąc to idealny czas na wprowadzenie czosnku do diety malucha. Oto jeden z kulinarnych pomysłów!
Na początek proponuję podać odrobinę granulowanego. Warto urozmaicić dietę o polski czosnek, ponieważ skutecznie wzmacnia odporność na infekcje bakteryjne wirusowe i pasożytnicze. Jeśli twoje dziecko ma skazę białkową, nie podawaj mu dań z cielęciną i pomidorami.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 pomidor
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku (lub około pół paczki mrożonego)
- 200 g chudej cielęciny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ugotowane żółtko
- tymianek
- oregano
- odrobina wyciśniętego przez praskę czosnku (lub szczypta granulowanego)
- sól, pieprz (dla maluchów po 12. miesiącu)
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaka dokładnie umyj, obierz, drobniej pokrój i wraz z mięsem ugotuj na parze.
- Liście szpinaku dokładnie umyj, odetnij łodygi i posiekaj.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i smaż około 2 minuty na łyżce masła i łyżeczce oliwy (lub oleju rzepakowego).
- Dodaj szpinak, podlej odrobiną wody i duś około 15 minut.
- Pomidory i szpinak połącz w osobnym naczyniu z ugotowanym żółtkiem i mięsem, dodaj odrobinę przypraw i zmiksuj na gładką masę.
- Ziemniaka i marchewkę rozgnieć widelcem i połącz z masą.
Smacznego!