Reklama

Reklama

Szpinakowa lazania

Możesz ją podać na obiad, a to, co zostanie, odgrzać na kolację

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 12 płatów makaronu lazania
  • cebula
  • 20 g masła
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 700 g mrożonego szpinaku
  • 50 g serka mascarpone
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania

1. Płaty makaronu wrzuć na osolony wrzątek, krótko obgotuj (ok. 5 min). Wyjmij, osącz i rozłóż tak, by do siebie nie przylegały. Każdy płat przekrój wzdłuż na dwa równe paski. 

2. Cebulę obierz, posiekaj. Przesmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlej śmietankę, wrzuć rozmrożony i lekko osączony szpinak. Duś razem około 5 minut. Powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym), ostudź. Wymieszaj z serkiem mascarpone. 

3. Pomidory z puszki zmiksuj wraz z zalewą, dopraw solą i pieprzem, wylej na spód żaroodpornej formy. Na płaty makaronu nałóż szpinakowy farsz, zwiń roladki. Ustaw je pionowo w naczyniu na warstwie pomidorów. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj około 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem na stół posyp danie startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje