Szpinakowa lazania
Możesz ją podać na obiad, a to, co zostanie, odgrzać na kolację
Sposób przygotowania
1. Płaty makaronu wrzuć na osolony wrzątek, krótko obgotuj (ok. 5 min). Wyjmij, osącz i rozłóż tak, by do siebie nie przylegały. Każdy płat przekrój wzdłuż na dwa równe paski.
2. Cebulę obierz, posiekaj. Przesmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlej śmietankę, wrzuć rozmrożony i lekko osączony szpinak. Duś razem około 5 minut. Powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym), ostudź. Wymieszaj z serkiem mascarpone.
3. Pomidory z puszki zmiksuj wraz z zalewą, dopraw solą i pieprzem, wylej na spód żaroodpornej formy. Na płaty makaronu nałóż szpinakowy farsz, zwiń roladki. Ustaw je pionowo w naczyniu na warstwie pomidorów. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj około 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem na stół posyp danie startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.