Szpinakowa z szynką
Zdrowy szpinak w lekkiej sałatce.
Składniki:
- 40 dag bobu (groszku, fasolki)
- 6 jajek przepiórczych, sól
- 10 dag szpinaku baby, cukier
- 2 pomidory
- 2 łyżki musztardy, 100 ml oliwy, pieprz
- 2 łyżki białego octu winnego
- listki bazylii
- 10 dag szynki dojrzewającej
Przygotowanie:
1. Ziarna młodego bobu przebierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (możesz też wykorzystać ziarna groszku lub wyłuskanej fasoli). Odcedź, ostudź.
2. Jajka przepiórcze wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (ok. 5 minut). Odlej, schłodź w zimnej wodzie. Obierz i przekrój na połówki.
3. Szpinak przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę lub w plasterki.
4. Wymieszaj w misce ziarna bobu, szpinak oraz pomidory. Dodaj połówki przepiórczych jajek. Do osobnego naczynia włóż musztardę. Wlej oliwę oraz ocet winny. Utrzyj starannie na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodaj kilka posiekanych listków bazylii.
5. Przygotowaną sałatkę polej sosem. Szynkę pokrój w cienkie plasterki, zwiń je w ruloniki. Ułóż dekoracyjnie na sałatce.