Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem
Idealne na mikołajkowy obiad dla najmłodszych!

Składniki
- świeży szpinak - 80 gramów
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- woda gazowana - 1 szklanka
- jajka - 2 sztuki
- olej - 1 łyżka
- sól - szczypta
- dodatki
- ketchup np. Kotlin Łagodny
- ser typu mozzarella w plastrach
- ulubiona wędlina
- masło klarowane - do smażenia
Sposób przygotowania
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć - w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.