Reklama

Reklama

Szukasz pomysłu na ciekawy deser? Zrób go z... mozzarelli

Jest pysznym zwieńczeniem klasycznej pizzy lub bazą do orzeźwiającej, letniej sałatki caprese. Mozzarella to sztandarowy włoski produkt, który sprawdzi się doskonale również w odsłonie deserowej.

Mozzarella to włoski ser ze świeżej, parzonej masy, która w oryginalnej wersji powstaje z bawolego mleka. Ma kształt nieco nieregularnej kuli oraz jednorodną, gładką i błyszczącą powierzchnię o mlecznobiałej barwie. Choć zwykle dodawana jest do dań wytrawnych, to szefowa kuchni Cristina Catese przekonuje, że z powodzeniem można ten ser wykorzystać również do przygotowania deseru.

Reklama

Do jego wykonania potrzebujemy: 150 g pełnoziarnistych ciastek, 100 g masła, 40 g cukru, 500 g sera Mozzarella STG (certyfikat oznaczający Gwarantowane Tradycyjne Specjalności), 400 g ubitej śmietany, 100 g białej czekolady, 100 ml pełnotłustego mleka, 90 g cukru pudru, 15 g żelatyny.

Białą czekoladę kruszymy, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Blendujemy ser mozzarella z ciepłym mlekiem, dodajemy czekoladę i żelatynę. Odkładamy do lodówki, żeby masa zgęstniała, a następnie dodajemy bitą śmietanę. Blendujemy ciasteczka z masłem i cukrem, przekładamy je do formy o średnicy 20 cm i ugniatamy, aż utworzy się zwięzły spód, na który przekładamy kremową masę. Całość schładzamy w lodówce.

Porcje ciasta serwujemy wraz z coulis malinowym, do przygotowania którego potrzebujemy: 50 g cukru pudru, 250 g malin, 2 łyżki soku z cytryny, dwie gałązki rozmarynu. I to właśnie od tej aromatycznej przyprawy zaczynamy przygotowanie gęstego, gładkiego sosu. Gałązki wrzucamy na patelnię i prażymy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy owoce. Czekamy, aż płyn odparuje, wtedy dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Potem przecieramy, aby uzyskać gładką masę.

Poznając tradycję kulinarną i najlepsze produkty regionalne w ramach trzyletniej kampanii Enjoy European Quality Food, współfinansowanej przez Wspólnotę Europejską, dowiemy się nie tylko o ich pochodzeniu, ale również odkryjemy ich różnorodne, czasem zaskakujące, sposoby na ich wykorzystanie. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje