Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

Składniki
- 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta
- 10 dag miękkiego masła
- 10 dag mielonych migdałów
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- porcelanowa figurka króla
- cały migdał albo suche ziarenko fasoli
6 porcji
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 20 minut, by rozmarzło. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkiem. Domieszaj mielone migdały. Ciasto podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na okrągły placek. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep jednym z placków. Rozsmaruj na nim masę migdałową. Wciśnij w nią figurkę, migdał albo fasolkę. Przykryj drugim płatem ciasta. Zlep brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C. Piecz przez 30 minut. Po wystudzeniu pokrój. Jak mówi świąteczna wróżba, kto dostanie porcję ciasta z figurką, migdałem albo fasolką, będziemiał szczęście przez cały nadchodzący rok.