Reklama

Reklama

Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

Czas przyrządzenia: 35 minut + pieczenie 30 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta
  • 10 dag miękkiego masła
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • porcelanowa figurka króla
  • cały migdał albo suche ziarenko fasoli

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 20 minut, by rozmarzło. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkiem. Domieszaj mielone migdały. Ciasto podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na okrągły placek. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep jednym z placków. Rozsmaruj na nim masę migdałową. Wciśnij w nią figurkę, migdał albo fasolkę. Przykryj drugim płatem ciasta. Zlep brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C. Piecz przez 30 minut. Po wystudzeniu pokrój. Jak mówi świąteczna wróżba, kto dostanie porcję ciasta z figurką, migdałem albo fasolką, będziemiał szczęście przez cały nadchodzący rok.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy