Szwajcarskie smaki

Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

fot. SWITZERLAND TOURISM
fot. SWITZERLAND TOURISMmateriały prasowe

Szwajcaria to oczywiście sery, które pierwotnie były sposobem górali na przechowywanie mleka przez długie, zimowe miesiące. Gatunków serów jest więcej, niż dni w roku. Oprócz najbardziej znanych emmentaler, sbrinz, gruyere, tilsiter i appenzeller spotyka się wiele regionalnych smaków produkowanych w ponad 1000 małych serowarni w górach i dolinach.

Fondue - serowy kociołek

Wieczorem, po emocjach na śniegu wyśmienicie smakuje fondue. To tradycyjna potrawa na zimę, której bazę tworzą dwa stopione sery gruyerer i emmentaler. W rzeczywistości każdy szef kuchni ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale i integruje. Wokół kociołka z kipiącą masą serową czekają długie widelczyki z nadzianymi kawałkami chleba lub gotowanych ziemniaków. Kto zgubi w kociołku swoją porcję musi postawić kolejkę wódki, albo... zaśpiewać. W restauracji porcja fondue dla jednej osoby to wydatek ok. 20-24 CHF. Więcej o fondue.

Ser z ogniska?

fot. SWITZERLAND TOURISM
materiały prasowe

Smaczna cholera

Danie o nietypowej nazwie cholera z Goms we wschodniej części regionu to zapiekanka z ziemniaków, porów, jabłek, cebuli i sera. Pochodzenie tej potrawy wiąże się właśnie z czasami epidemii choroby o tej samej nazwie. Brisolée to talerz suszonych mięs serwowany z pieczonymi kasztanami, danie niezwykle popularne jesienią. W Wallis warto też zwrócić uwagę na szafran uprawiany w górskiej wiosce Mund powyżej Brig. To jedyne takie miejsce w środkowej części kontynentu. Przyjmuje się, że przyprawa kosztuje tyle samo, co złoto, a dodaje się ją do fondue i risotto.

Ziemniaki jak pizza

Rôsti, czyli placek ze smażonych, utartych ziemniaków serwowany w niemieckojęzycznej części kraju może być dodatkiem do dania głównego. W wielu górskich restauracjach stanowi on samodzielne, niezwykle sycące danie kojarzące się nieco z pizzą. Ziemniaczany placek serwowany jest w patelni, a na jego powierzchni umieszcza się dodatki: szynka, bekon, sadzone jajka, szparagi, ser itp. Cena: od ok. 16 CHF.

Przysmaki z Gryzonii

fot. SWITZERLAND TOURISM
materiały prasowe

Kraina pysznego chleba

Z Zurychu pochodzi siekana cielęcina duszona z pieczarkami, cebulą, w sosie śmietanowym. W Ticino dominuje zupa minestrone i różne rodzaje risotto. Słodkowodne ryby, drób, wołowina i dziczyzna przyrządzane są na wiele sposobów, a szwajcarscy kucharze nie bez powodu cieszą się międzynarodową sławą. Z dań rybnych słynie przede wszystkim Region Jeziora Genewskiego . Warto zwrócić uwagę na smaczny chleb.

Szwajcarskie wino

fot. SWITZERLAND TOURISM
materiały prasowe

Nad Jeziorem Genewskim winnice Lavaux ciągnące się od Lozanny na wschód do Montreux zostały w 2007 roku wpisane na Listę UNESCO. Stamtąd pochodzą białe wina, przede wszystkim chablais.

Piwo warzone jest w ok. 90 browarach, a najpopularniejsze gatunki to Feldschlösschen, Eichhof, Calanda i Cardinal. Ciekawostką jest Rivella, czyli słodki, orzeźwiający napój produkowany z serwatki, jednak w smaku niczym jej nie przypominający. Występuje w wersji klasycznej (czerwona etykieta na butelce), light (etykieta niebieska) i z zieloną herbatą (etykieta zielona). Ostatnio pojawiała się Rivella żółta o smaku sojowym. Na zakończenie posiłków często podawany jest kieliszek wódki gruszkowej, morelowej czy śliwkowej.

Źródło: SWITZERLAND TOURISM

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas