Szwedzka zapiekanka ziemniaczana
Prosta, niedroga i smaczna.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 125 ml bulionu
- 125 g śmietany
- 3 kromki chleba tostowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 50 g szynki
- pieprz
- 40 g masła
- sól morska do posypania Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wyszorować i wytrzeć do sucha. Kolejno układać na dużej łyżce i nacinać ostrym nożem aż do brzegu łyżki. Bulion wymieszać ze śmietaną i wlać do formy. Ułożyć w niej ziemniaki i piec 40-45 minut w temp. 200 st. C. Chleb tostowy pokruszyć, szynkę pokroić w kostkę, zioła posiekać. Tak przygotowane składniki wymieszać, doprawić pieprzem i połączyć z roztopionym masłem. Mieszanką polać zapiekankę 15 minut przed końcem pieczenia.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal