Reklama

Reklama

Szwedzkie klopsiki

Stanowią ciekawą propozycję dania obiadowego, są sycące i bardzo delikatne w smaku.

Czas przyrządzenia: 35 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 0,5 l bulionu
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 3-4 plasterki świeżego boczku
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła do smażenia

1. Suchą bułkę kruszymy i w większym naczyniu namaczamy w mleku.

2. Cebulę i boczek kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia (nadmiar tłuszczu zostawiamy na patelni) i dodajemy do naczynia, w którym jest bułka z mlekiem. 

3. Dodajemy mięso mielone, jajka, przyprawy, łączymy wszystko razem, wyrabiamy kotlety. Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego. 

4. Pulpeciki obgotowujemy w bulionie (ok. 30 minut), po czym smażymy na maśle ok. 2-3 minut.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje