Szwedzkie klopsiki
Stanowią ciekawą propozycję dania obiadowego, są sycące i bardzo delikatne w smaku.

Składniki
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 0,5 l bulionu
- 1 sucha bułka kajzerka
- 3-4 plasterki świeżego boczku
- 1 niepełna szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 1-2 jajka
- sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki masła do smażenia
4
1. Suchą bułkę kruszymy i w większym naczyniu namaczamy w mleku.2. Cebulę i boczek kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia (nadmiar tłuszczu zostawiamy na patelni) i dodajemy do naczynia, w którym jest bułka z mlekiem. 3. Dodajemy mięso mielone, jajka, przyprawy, łączymy wszystko razem, wyrabiamy kotlety. Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego. 4. Pulpeciki obgotowujemy w bulionie (ok. 30 minut), po czym smażymy na maśle ok. 2-3 minut.