Szwedzkie klopsiki

Stanowią ciekawą propozycję dania obiadowego, są sycące i bardzo delikatne w smaku.

Dobrze się komponują z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i żurawiną
Dobrze się komponują z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i żurawiną123RF/PICSEL

1. Suchą bułkę kruszymy i w większym naczyniu namaczamy w mleku.

2. Cebulę i boczek kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia (nadmiar tłuszczu zostawiamy na patelni) i dodajemy do naczynia, w którym jest bułka z mlekiem. 

3. Dodajemy mięso mielone, jajka, przyprawy, łączymy wszystko razem, wyrabiamy kotlety. Formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego. 

4. Pulpeciki obgotowujemy w bulionie (ok. 30 minut), po czym smażymy na maśle ok. 2-3 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas