Szybka sałatka z kuskusu z granatem
Wyjątkowo lekka!
Składniki:
- 200 g kuskusu
- 50 g rodzynek
- 1 granat
- szczypta cynamonu
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta papryki
- sól
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Opcjonalnie:
- 100 g ugotowanej piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki listków kolendry
- garść posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. Kuskus zalej wrzątkiem na wysokość pół centymetra powyżej warstwy kaszy. Posól, przykryj pokrywką lub talerzem, odstaw na ok. 15 minut. Rodzynki również zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź. Obierz granat i odddziel pestki. zachowując sok. Do gotowej kaszy dodaj rodzynki, pestki granatu, przyprawy. Lekko wymieszaj. Sok z granatu połącz z sokiem z cytryny, oliwą i solą, polej sałatkę, posyp pestkami granatu.
2. Opcjonalnie możesz dodać do kuskusu także pokrojoną w kostkę ugotowaną lub zgrillowaną pierś kurczaka oraz liście kolendry. Jeśli chcesz zjeść sałatkę na śniadanie, dodaj do niej posiekane orzechy - będzie bardziej sycąca.