Szybka szarlotka Ewy Wachowicz i kruszonka, która kojarzy się domem babci

Szukasz pomysłu na coś słodkiego na weekend? Czegoś, co będzie pasowało i do przyjęcia w domu, i do swobodnego grilla z przyjaciółmi? Świetnie się składa, mamy coś takiego! Akurat trwają nagrania kolejnych odcinków programu "Ewa gotuje" i Ewa Wachowicz podzieliła się jednym z przepisów, które w telewizji zobaczymy dopiero za jakiś czas. To szybka, domowa szarlotka z kruszonką. My się skusimy, a wy?

Szarlotka z kruszonką Ewy Wachowicz
Szarlotka z kruszonką Ewy Wachowiczmateriał partnera

SKŁADNIKI

  • ½ kg - mąki (Ewa Wachowicz użyła tutaj jasnej orkiszowej, ale może zwykła pszenna czy krupczatka)
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki - cukru pudru
  • 300 g - masła
  • 2 - jajka
  • 2 łyżki - pasty waniliowej
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 2½ kg - jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki - cynamonu
  • bułka tarta do podsypania 

OPIS PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia. 
  2. Posłodzić cukrem pudrem. 
  3. Dodać zimne masło i posiekać. 
  4. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  5. Wybić jajka. 
  6. Posolić. 
  7. Dodać pastę waniliową. 
  8. Wymieszać nożem, następnie wyrobić. 
  9. Podzielić na 2 nierówne części. 
  10. Mniejszą schować do zamrażarki, większą schłodzić w lodówce. 
  11. Przygotować nadzienie. 
  12. Jabłka obrać i poszatkować do garnka (można pokroić w kostkę lub zetrzeć). 
  13. Skropić sokiem z cytryny. 
  14. Przyprawić cynamonem, postawić na kuchence i podprażyć. 
  15. Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia).
  16. Nakłuć widelcem. 
  17. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  18. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku. 
  19. Podpieczony spód posypać bułką tartą. 
  20. Nałożyć jabłka. Wyrównać. 
  21. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. 
  22. Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C. 
  23. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
„Ewa gotuje”: Jabłka w szlafrokachPolsat
materiał partnera
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas