Szybka szarlotka Ewy Wachowicz i kruszonka, która kojarzy się domem babci
Szukasz pomysłu na coś słodkiego na weekend? Czegoś, co będzie pasowało i do przyjęcia w domu, i do swobodnego grilla z przyjaciółmi? Świetnie się składa, mamy coś takiego! Akurat trwają nagrania kolejnych odcinków programu "Ewa gotuje" i Ewa Wachowicz podzieliła się jednym z przepisów, które w telewizji zobaczymy dopiero za jakiś czas. To szybka, domowa szarlotka z kruszonką. My się skusimy, a wy?
SKŁADNIKI
- ½ kg - mąki (Ewa Wachowicz użyła tutaj jasnej orkiszowej, ale może zwykła pszenna czy krupczatka)
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- ¾ szklanki - cukru pudru
- 300 g - masła
- 2 - jajka
- 2 łyżki - pasty waniliowej
- szczypta soli
Polecamy również: Rosół, jarzynowa i mielone. Ewa Wachowicz zdradza, jak je przygotowuje
NADZIENIE
- 2½ kg - jabłek
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki - cynamonu
- bułka tarta do podsypania
Spróbujcie też przepisów Ewy Wachowicz na dania z rabarbarem
OPIS PRZYGOTOWANIA
- Mąkę przesiać na stolnicę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia.
- Posłodzić cukrem pudrem.
- Dodać zimne masło i posiekać.
- Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
- Wybić jajka.
- Posolić.
- Dodać pastę waniliową.
- Wymieszać nożem, następnie wyrobić.
- Podzielić na 2 nierówne części.
- Mniejszą schować do zamrażarki, większą schłodzić w lodówce.
- Przygotować nadzienie.
- Jabłka obrać i poszatkować do garnka (można pokroić w kostkę lub zetrzeć).
- Skropić sokiem z cytryny.
- Przyprawić cynamonem, postawić na kuchence i podprażyć.
- Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia).
- Nakłuć widelcem.
- Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku.
- Podpieczony spód posypać bułką tartą.
- Nałożyć jabłka. Wyrównać.
- Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.
- Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C.
- Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.