Ewa Wachowicz: Rabarbar. Jak wykorzystać go w kuchni?
Rabarbar jest bardzo popularny w naszym kraju. Właśnie teraz warto go wykorzystać (sezon w pełni!) i przygotować z jego udziałem smaczne posiłki. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma sprawdzonymi przepisami.
Koło domu moich rodziców rósł rabarbar, który mama wykorzystywała w kuchni. Zdarzało się też, że zajadaliśmy się nim na surowo - zerwane łodygi maczaliśmy w cukrze. Obecnie również mam tę roślinę w swoim ogródku. Jest ona nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera bowiem wiele witamin oraz minerałów. Na początku przepis na domowy kompot z rabarbaru.
Domowy kompot z rabarbaru
Składniki:
- ½ kg rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Do podania:
- świeża mięta
- cytryna
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, posłodzić, przykryć i ugotować do miękkości. Wystudzić. W upalne dni podawać z kostkami lodu i świeżą miętą, ew. z plasterkiem cytryny.
Zobacz również: Przemek Klima: Nie można ciągle być na baczność
Zupa z rabarbaru
W sezonie często przygotowuję zupę z rabarbaru - prawdziwa gratka dla dzieciaków!
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 2 goździki
- kawałek cynamonu
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
Do podania:
- śmietana
- mięta
Opis przygotowania:
- Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, wrzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.
- Następnie przetrzeć przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence. Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.
- Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany i miętą.
Racuchy z rabarbarem
Jeśli lubicie racuchy to te z dodatkiem rabarbaru na pewno wam posmakują, Receptura poniżej.
Składniki:
- kilka łodyg rabarbaru
- 2 jajka
- 800 g kefiru
- 1 łyżka sody
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Do dekoracji:
- cukier puder
- owoce (truskawki, borówki, maliny)
Opis przygotowania:
- Z jajek, kefiru, mąki, cukru waniliowego, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Rabarbar obrać. Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do ciasta. Wymieszać. Ciasto nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym - chochelką. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Obficie posypać cukrem pudrem(ciasto nie było słodzone) i udekorować świeżymi owocami.
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar zwykle - nie bez powodu - kojarzy nam się też ze słodkimi wypiekami. Poniżej przepis na ciasto z jego udziałem.
Składniki:
- 1½ kg rabarbaru
- 300 g mąki tortowej
- 200 g krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- cukier puder do dekoracji
Opis przygotowania:
- Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę (można zrobić na mące tortowej, jednak z dodatkiem krupczatki ciasto będzie bardziej kruche). Dodać cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekać.
- Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, a w nim dołeczek, do którego nałożyć śmietanę, wybić jajko i żółtka. Delikatnie wymieszać nożem. Jak zrobią się "kluchy“, szybko wyrobić rękoma.
- Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części. Mniej więcej ⅔ włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (min. ½ godziny). Resztę też włożyć do woreczka i zanieść do zamrażarki.
- Rabarbar obrać. Pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Klasyczną, prostokątną formę (24 cm x 35 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy i wykleić nim spód oraz boki. Ułożyć pokrojony rabarbar. Na samym końcu zetrzeć na wierzch wyjęte z zamrażarki, lekko zmrożone ciasto - na tarce warzywnej (o dużych oczkach).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 1 godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt przypiekać z góry, można przykryć je folią aluminiową. Upieczony i lekko przestudzony placek obficie posypać cukrem pudrem.
Placek razowy z rabarbarem
Możecie też przygotować placek razowy z dodatkiem rabarbaru - zdrowo i smacznie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru pudru
- 250 g masła
- 6 żółtek
- szczypta soli
- laska wanilii
- 800g obranego rabarbaru
Pianka:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
Opis przygotowania:
- Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać sól i miąższ z laski wanilii. Rozmieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypać mąką. Po wyrobieniu uformować walec i podzielić na dwie nierówne części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny.
- Formę (23 cm x 34 cm) posmarować masłem i wysypać mąką żytnią razową. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do foremki, równo rozłożyć i lekko docisnąć. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C (20-25 minut). Odstawić do wystudzenia.
- Białka ubić w misce ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne, małymi porcjami dodać cukier, cały czas ubijając. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Na rabarbar zetrzeć drugą część zimnego ciasta - na tarce o dużych oczkach. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 st. C i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
Rabarbar jest dostępny już teraz i sezon na niego będzie trwał do jesieni. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że wiosną i początkiem lata zawartość kwasu szczawiowego w roślinie jest znacznie mniejsza, niż bliżej jesieni. Jako, że lepiej nie spożywać jego nadmiernych ilości, polecam wykorzystanie tego produktu właśnie teraz. Jak sami widzicie, z udziałem tego produktu można przygotować wiele pysznych dań.