Ewa Wachowicz: Rabarbar. Jak wykorzystać go w kuchni?

Rabarbar można wykorzystać na wiele sposobów
Rabarbar można wykorzystać na wiele sposobówArchiwum autora

Domowy kompot z rabarbaru

  • ½ kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • świeża mięta
  • cytryna
  • kostki lodu

Zupa z rabarbaru

Zupa z rabarbaru - dla odmiany
Zupa z rabarbaru - dla odmianyArchiwum autora
  • 400 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana
  • mięta
  1. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, wrzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.
  2. Następnie przetrzeć przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence. Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.
  3. Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany i miętą.

Racuchy z rabarbarem

Rabarbar - idealny dodatek do racuchów
Rabarbar - idealny dodatek do racuchówArchiwum autora
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 jajka
  • 800 g kefiru
  • 1 łyżka sody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder
  • owoce (truskawki, borówki, maliny)
  1. Z jajek, kefiru, mąki, cukru waniliowego, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Rabarbar obrać. Pokroić na drobne kawałki  i wrzucić do ciasta. Wymieszać. Ciasto nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym - chochelką. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Obficie posypać cukrem pudrem(ciasto nie było słodzone) i udekorować świeżymi owocami.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem - idealne na majówkę
Ciasto z rabarbarem - idealne na majówkęArchiwum autora
  • 1½ kg rabarbaru
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier puder do dekoracji
  1. Na stolnicę przesiać mąkę tortową, dosypać krupczatkę (można zrobić na mące tortowej, jednak z dodatkiem krupczatki ciasto będzie bardziej kruche). Dodać cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekać.
  2. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, a w nim dołeczek, do którego nałożyć śmietanę, wybić jajko i żółtka. Delikatnie wymieszać nożem. Jak zrobią się "kluchy“, szybko wyrobić rękoma.
  3. Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części. Mniej więcej ⅔ włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (min. ½ godziny). Resztę też włożyć do woreczka i zanieść do zamrażarki.
  4. Rabarbar obrać. Pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Klasyczną, prostokątną formę (24 cm x 35 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy i wykleić nim spód oraz boki. Ułożyć pokrojony rabarbar. Na samym końcu zetrzeć na wierzch wyjęte z zamrażarki, lekko zmrożone ciasto - na tarce warzywnej (o dużych oczkach).
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 1 godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt przypiekać z góry, można przykryć je folią aluminiową. Upieczony i lekko przestudzony placek obficie posypać cukrem pudrem.

Placek razowy z rabarbarem

Placek razowy z rabarbarem - zdrowo i smacznie
Placek razowy z rabarbarem - zdrowo i smacznieArchiwum autora
  • 3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • 800g obranego rabarbaru
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  1. Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać sól i miąższ z laski wanilii. Rozmieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypać mąką. Po wyrobieniu uformować walec i podzielić na dwie nierówne części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny.
  2. Formę (23 cm x 34 cm) posmarować masłem i wysypać mąką żytnią razową. Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do foremki, równo rozłożyć i lekko docisnąć. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C (20-25 minut). Odstawić do wystudzenia.
  3. Białka ubić w misce ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne, małymi porcjami dodać cukier, cały czas ubijając. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.
  4. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Na rabarbar zetrzeć drugą część zimnego ciasta - na tarce o dużych oczkach. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 st. C i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 95: Natalia NykielINTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?