Składniki: - 8 blatów ciasta francuskiego (10x10 ok. 375 g), - budyń waniliowy, - 60 g + łyżka cukru, - 500 ml mleka, - 1 jajko, - 150 g truskawek, - 125 g malin, - 125 g porzeczek, - 125 g jagód, - 6 płatów żelatyny, - 500 g śmietany kremówki, - 2 opakowania cukru waniliowego, - tłuszcz do formy. Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Proszek budyniowy i 60 g cukru, wymieszać ze 100 ml mleka, Pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany budyń i gotować minutę cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do ostudzenia. Formę do tarty (28 cm) natłuścić i wyłożyć papierem. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na krążek (32 cm). Umieścić w formie, przykryć papierem do pieczenia, wysypać suchy groch (aby ciasto nie rosło) Piec w 200 st. C przez 20 minut. Jajko roztrzepać. Zdjąć papier z grochem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem. Piec jeszcze 15-20 minut. Ciasto odstawić, aby przestygło. Owoce umyć, truskawki poprzekrawać. Żelatynę namoczyć, śmietanę ubić. Zimny budyń wymieszać na gładko przy pomocy robota kuchennego, dodając cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 3 łyżkami budyniu, potem z resztą kremu, wmieszać śmietanę. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal