Reklama

Reklama

Szybka tarta z truskawkami

Ciasto idealne na truskawkowy sezon.

Składniki: 

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 14 dag ziemnego masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody


Krem:

  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • truskawki na wierzch

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, wylep prostokątną natłuszczoną formę do tart, nakłuj widelcem, piecz z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 20 minut, aż się zezłoci.

Reklama

Mleko ugotuj z wanilią. Ubij żółtka z cukrem. Dodaj powoli mleko, zmiksuj. Dodaj mąkę i gotuj, aż zgęstnieje. Krem wyłóż na ciasto, dodaj truskawki.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | mleko | krem | tarta | ciasta | szybki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy