Szybka tarta z truskawkami
Ciasto idealne na truskawkowy sezon.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 14 dag ziemnego masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Krem:
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 2 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru
- ziarenka z połowy laski wanilii
- truskawki na wierzch
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, wylep prostokątną natłuszczoną formę do tart, nakłuj widelcem, piecz z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 20 minut, aż się zezłoci.
Mleko ugotuj z wanilią. Ubij żółtka z cukrem. Dodaj powoli mleko, zmiksuj. Dodaj mąkę i gotuj, aż zgęstnieje. Krem wyłóż na ciasto, dodaj truskawki.