Szybki makowiec
Świąteczny makowiec na ostatnią chwilę
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z cytryny
- 250 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki masła
- duża puszka gotowej masy makowej z bakaliami
- białko
Przygotowanie:
Mąkę przesiej, wsyp do misy. W zagłębienie wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, jajka, skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dokładnie wyrób, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj, odstaw na 30 min, by podrosło.
Masę makową połącz z białkiem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, podziel na 2 części. Rozwałkuj je na prostokąty, posmaruj masą makową i zwiń. Włóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do piecz. keksówki i odstaw na 15 min. Piecz ok. 40 min w 190°C. Udekoruj np. lukrem.