Reklama

Reklama

Szybki obiad z patelni

Gdy pogoda nie zachęca do długiego przebywania w kuchni, warto wypróbować przepisy, które pozwolą błyskawicznie przygotować smaczne i zdrowe dania.

Kaszotto z pieczarkami i jajkiem sadzonym

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 40 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pęczek dymek ze szczypiorkiem
  • 2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 20 dag podsuszanej kiełbasy albo salami
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • cząber

Składniki - dodatkowo

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • do smażenia jajek

Sposób przygotowania

1. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj. Grzyby potnij w plasterki. Dymki oczyść, odetnij szczypiorek, a cebulki grubo pokrój. Kiełbasę potnij na kawałeczki. 

2. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w drobną kosteczkę. Kaszę gryczaną wsyp na patelnię i praż ją 2 minuty, mieszając. Zdejmij. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim pieczarki z cebulą. Dodaj kaszę. Dołóż paprykę i kiełbasę. Zalej bulionem. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i duś 18 minut. 

4. Rozgrzej masło, usmaż na nim jajka sadzone. Gotowe kaszotto przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz ostrą papryką. Połóż na nim jajka. Posyp posiekanym szczypiorkiem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje