Reklama

Reklama

Szybki obiad z patelni

Gdy pogoda nie zachęca do długiego przebywania w kuchni, warto wypróbować przepisy, które pozwolą błyskawicznie przygotować smaczne i zdrowe dania.

Kaszotto z pieczarkami i jajkiem sadzonym

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 40 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pęczek dymek ze szczypiorkiem
  • 2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 20 dag podsuszanej kiełbasy albo salami
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • cząber

Składniki - dodatkowo

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • do smażenia jajek

Sposób przygotowania

1. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj. Grzyby potnij w plasterki. Dymki oczyść, odetnij szczypiorek, a cebulki grubo pokrój. Kiełbasę potnij na kawałeczki. 

2. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w drobną kosteczkę. Kaszę gryczaną wsyp na patelnię i praż ją 2 minuty, mieszając. Zdejmij. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim pieczarki z cebulą. Dodaj kaszę. Dołóż paprykę i kiełbasę. Zalej bulionem. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i duś 18 minut. 

4. Rozgrzej masło, usmaż na nim jajka sadzone. Gotowe kaszotto przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz ostrą papryką. Połóż na nim jajka. Posyp posiekanym szczypiorkiem.  

Reklama

Filety na jarzynce

Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 żółta cukinia
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kawałki suszonych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła do dań włoskich

Sposób przygotowania

1. Strączki fasolki oczyść, opłucz, wrzuć do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 5 minut. Cukinię i pomidory umyj, pokrój plasterki. Filety posyp solą oraz pieprzem. Suszone pomidory drobniutko posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z połową oliwy i suszonymi pomidorami. Dosyp 1 łyżkę ziół. Mięso natrzyj tą mieszanką. Cebulę obierz, posiekaj. Fasolkę odcedź. 

2. Rozgrzej resztę oliwy. Smaż na niej filety ok. 10 minut. Zdejmij. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij cebulę. Wrzuć cukinię i fasolkę. Smaż je 5 minut. Dołóż pomidory. Smaż kolejne 5 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Na patelnię ponownie włóż mięso. Mocno razem podgrzej.  

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • po 1 czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryce
  • 4-5 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 4 łyżki oleju
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. W garnku nastaw wodę na makaron. Pieczarki oczyść, drobno potnij. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Tuńczyka osącz z zlewy, rozdrobnij. 

2. Wrzącą wodę posól, wrzuć makaron. Zmniejsz płomień i ugotuj spaghetti zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (ok. 10 minut). 

3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż czosnek oraz pieczarki. Smaż razem 2-3 minuty. Dołóż paprykę. Smaż dalej 7-8 minut. Pod koniec smażenia do warzyw dołóż rybę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Makaron odcedź, osącz. Włóż na patelnię z warzywami i tuńczykiem. Mocno razem podgrzej. Natkę opłucz, oderwij listki i posiekaj je. Gotowe danie posyp natką.

Chili con carne

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 pomidorów
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 puszka (212 ml) kukurydzy
  • 1 puszka (212 ml) czerwonej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • 1 chili
  • suszone oregano
  • świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso. Smaż 5 minut, aż ładnie się zrumieni. Dodaj koncentrat, pomidory oraz paprykę. Smaż razem 5 minut. Podlej bulionem. Dodaj osączoną kukurydzę i fasolę. Duś 5 minut. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Chili oczyść, potnij w plasterki. Wrzuć do mięsnego sosu. Posyp posiekaną kolendrą. 


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy