Szybki przepis na kruche ciasteczka wielkanocne

Do świąt wielkanocnych coraz bliżej, a ty nadal nie masz pomysłu na słodki przysmak? Kruche ciasteczka to idealne rozwiązanie ze względu na fakt, że zrobisz je w kilka chwil, a przepis na nie jest bardzo prosty. Przekonaj się sam!

Kruche ciastka są idealne na świąteczny stół i można podać je z ciekawym nadzieniem lub posypką
Kruche ciastka są idealne na świąteczny stół i można podać je z ciekawym nadzieniem lub posypką123RF/PICSEL

Dlaczego kruche ciasteczka wielkanocne?

Kruche ciasteczka na Wielkanoc sprawdzą się w roli słodkiego dodatku na świątecznym stole. Nadają się zarówno jako przekąska do porannej kawy, jak i po obiedzie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli, mający w pamięci te robione przez swoje babcie.

Potrzebne składniki

Do zrobienia kruchych ciasteczek wielkanocnych potrzebujesz tylko kilku składników
Do zrobienia kruchych ciasteczek wielkanocnych potrzebujesz tylko kilku składników123RF/PICSEL

Do przygotowania kruchych ciasteczek będziesz potrzebować następujących produktów:

  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki śmietany 18 proc.
  • budyń waniliowy (1 płaska łyżka)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na kruche ciasteczka

Przepis na kruche ciasteczka wielkanocne jest prosty, a co najważniejsze  szybki w wykonaniu. Wypieki z pewnością zasmakują twoim gościom i domownikom.

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder, a także sypkiego budyniu waniliowego. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  2. Do połączonych składników dołóż zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i śmietanę 18 procent.
  3. Z powyższych produktów zagnieć ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Ciasto lekko rozgnieć i rozwałkuj na placek. Następnie szklanką uformuj okrągłe ciasteczka. Na brytfance połóż papier do pieczenia i poukładaj ciastka. Możesz też w dowolny sposób udekorować słodkości, np. posypkami czy czekoladkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ciastka piecz przed 20 minut do suchego patyczka.
Ekspresowe ciastka z cynamonemInteria Kulinaria

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas