Szybki przepis na kruche ciasteczka wielkanocne
Do świąt wielkanocnych coraz bliżej, a ty nadal nie masz pomysłu na słodki przysmak? Kruche ciasteczka to idealne rozwiązanie ze względu na fakt, że zrobisz je w kilka chwil, a przepis na nie jest bardzo prosty. Przekonaj się sam!
Dlaczego kruche ciasteczka wielkanocne?
Kruche ciasteczka na Wielkanoc sprawdzą się w roli słodkiego dodatku na świątecznym stole. Nadają się zarówno jako przekąska do porannej kawy, jak i po obiedzie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli, mający w pamięci te robione przez swoje babcie.
Potrzebne składniki
Do przygotowania kruchych ciasteczek będziesz potrzebować następujących produktów:
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki śmietany 18 proc.
- budyń waniliowy (1 płaska łyżka)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na kruche ciasteczka
Przepis na kruche ciasteczka wielkanocne jest prosty, a co najważniejsze – szybki w wykonaniu. Wypieki z pewnością zasmakują twoim gościom i domownikom.
- Do miski wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder, a także sypkiego budyniu waniliowego. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Do połączonych składników dołóż zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i śmietanę 18 procent.
- Z powyższych produktów zagnieć ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Ciasto lekko rozgnieć i rozwałkuj na placek. Następnie szklanką uformuj okrągłe ciasteczka. Na brytfance połóż papier do pieczenia i poukładaj ciastka. Możesz też w dowolny sposób udekorować słodkości, np. posypkami czy czekoladkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ciastka piecz przed 20 minut do suchego patyczka.
Zobacz też: