Szybki przepis na kruche ciasteczka wielkanocne

Kruche ciastka są idealne na świąteczny stół i można podać je z ciekawym nadzieniem lub posypką
Kruche ciastka są idealne na świąteczny stół i można podać je z ciekawym nadzieniem lub posypką123RF/PICSEL

Dlaczego kruche ciasteczka wielkanocne?

Potrzebne składniki

Do zrobienia kruchych ciasteczek wielkanocnych potrzebujesz tylko kilku składników
Do zrobienia kruchych ciasteczek wielkanocnych potrzebujesz tylko kilku składników123RF/PICSEL
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki śmietany 18 proc.
  • budyń waniliowy (1 płaska łyżka)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na kruche ciasteczka

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder, a także sypkiego budyniu waniliowego. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  2. Do połączonych składników dołóż zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i śmietanę 18 procent.
  3. Z powyższych produktów zagnieć ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Ciasto lekko rozgnieć i rozwałkuj na placek. Następnie szklanką uformuj okrągłe ciasteczka. Na brytfance połóż papier do pieczenia i poukładaj ciastka. Możesz też w dowolny sposób udekorować słodkości, np. posypkami czy czekoladkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ciastka piecz przed 20 minut do suchego patyczka.
Ekspresowe ciastka z cynamonemInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?