Reklama

Reklama

Szybkie ciasto "cztery ćwiartki"

Umownie nazywane "cztery ćwiartki", ciasto to udaje się zawsze ze względu na dobre proporcje składników. Łatwo je zapamiętać, a wykonanie go nie sprawia żadnego kłopotu.

Jest kilka takich przepisów kulinarnych, gdzie prosty i łatwy zestaw składników jest już gwarancją sukcesu. Przykładem jest przepis na idealne kruche ciasto Agnieszki Kręglickiej - receptura na kruchy spód: 3-2-1, to jest 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. Teraz pora na idealne ciasto ucierane, które można w dowolny sposób modyfikować.

Reklama

Do przygotowania ciasta "cztery ćwiartki" potrzebujemy: 4 jajka, 250 g masła solonego, 250 g mąki, 250 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce blendera i ubijamy na średnich obrotach przez 2 minuty, aż mieszanina będzie gładka i kremowa. Wlewamy do formy i pieczemy przez 25 minut. Wyjęte z piekarnika ciasto zostawiamy do wystudzenia, zanim zdejmiemy pierścień tortownicy. W przeciwnym razie ciasto może opaść.

Przepis ten można potraktować jako podstawę do różnych deserowych wariacji. Można bowiem dodać do niego skórkę cytrusową, koniak lub rum, owoce sezonowe lub owoce z puszki. Jeśli nie lubimy solonego masła, można je zastąpić zwykłym i szczyptą soli morskiej. Nie zapominajmy o ekstrakcie waniliowym, który zapewni odpowiedni aromat.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje