Szybkie ciasto śliwkowe

Z powidłem śliwkowym.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

 Składniki:

  •  
  • 200 g śmietany kremówki (1 kubek)
  • 300 g cukru (1,5 kubka)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 210 g mąki (1,5 kubka)
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 6 łyżek mleka
  • 200 g migdałów w płatkach (2,5) kubka)
  • 325 g powidła śliwkowego
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy

Przygotowanie:

Śmietanę ubić, wmieszać kubek cukru, cukier waniliowy, sól i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również wmieszać do ciasta. Ciasto umieścić w blasze (32x29 cm) wyrównać piec w 175 st. C ok 15 minut. Masło roztopić w rondelku, dodać pół kubka cukru i mleko, dobrze wymieszać, dodać płatki migdałowe. Powidło nakładać łyżką na powierzchnię ciasta. Zalać mieszanka migdałową. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut przy tej samej temperaturze.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas