Szybkie ciasto śliwkowe

Z powidłem śliwkowym.


Reklama

 Składniki:

  •  
  • 200 g śmietany kremówki (1 kubek)
  • 300 g cukru (1,5 kubka)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 210 g mąki (1,5 kubka)
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 6 łyżek mleka
  • 200 g migdałów w płatkach (2,5) kubka)
  • 325 g powidła śliwkowego
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy
 

Przygotowanie:

Śmietanę ubić, wmieszać kubek cukru, cukier waniliowy, sól i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również wmieszać do ciasta. Ciasto umieścić w blasze (32x29 cm) wyrównać piec w 175 st. C ok 15 minut. Masło roztopić w rondelku, dodać pół kubka cukru i mleko, dobrze wymieszać, dodać płatki migdałowe. Powidło nakładać łyżką na powierzchnię ciasta. Zalać mieszanka migdałową. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut przy tej samej temperaturze.

Dowiedz się więcej na temat: Szybkie ciasto śliwkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje