Szybkie ciasto śliwkowe
Z powidłem śliwkowym.
Składniki:
- 200 g śmietany kremówki (1 kubek)
- 300 g cukru (1,5 kubka)
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 210 g mąki (1,5 kubka)
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 6 łyżek mleka
- 200 g migdałów w płatkach (2,5) kubka)
- 325 g powidła śliwkowego
- tłuszcz i bułka tarta do blachy
Przygotowanie:
Śmietanę ubić, wmieszać kubek cukru, cukier waniliowy, sól i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również wmieszać do ciasta. Ciasto umieścić w blasze (32x29 cm) wyrównać piec w 175 st. C ok 15 minut. Masło roztopić w rondelku, dodać pół kubka cukru i mleko, dobrze wymieszać, dodać płatki migdałowe. Powidło nakładać łyżką na powierzchnię ciasta. Zalać mieszanka migdałową. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut przy tej samej temperaturze.