Reklama

Reklama

Szybkie i zdrowe sałatki

Surimi to jeden z najpopularniejszych produktów rybnych na świecie. Stworzony został w Japonii, a jego nazwa oznacza „uformowane ryby”, w smaku zaś przypominać ma mięso kraba. Do jego produkcji wykorzystuje się najlepszej jakości gatunki ryb morskich - dorsz, mintaj, miruna.

Paluszki surimi to składnik wielu potraw, które można przygotowywać na co dzień, jak i na imprezy urodzinowe, prywatki czy z okazji świętowania nocy sylwestrowej. Jako samodzielną przekąskę możemy serwować ją w towarzystwie sałatki, makaronu, ciasta francuskiego czy ostrego dipu. 

Sałatka z paluszków surimi

Składniki

  • opakowanie paluszków surimi np. PESCA NORD
  • 2 woreczki ryżu
  • opakowanie mozarelli w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • średnia czerwona cebula
  • ogórek szklarniowy
  • jogurt naturalny
  • majonez (opcjonalnie)
  • pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ryż gotujemy do miękkości oraz studzimy. Jeśli nie jesteśmy fanami ryżu - wybieramy makaron, np. pszenny, ryżowy, z ciecierzycy lub z soczewicy.

2. Paluszki surimi rozmrażamy, a następnie kroimi.

3. Do większej miski wrzucamy ryż i pokrojone paluszki surimi, następnie odsączamy kukurydzę z wody i dorzucamy ją do naczynia. Siekamy drobno czerwoną cebulę, ogórka obieramy ze skórki oraz kroimy go w kostkę. Ser mozarella odsączamy z zalewy i również kroimy w grubszą kostkę.

4. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.

5. Na koniec solimy oraz dodajemy odpowiednią ilość pieprzu, w zależności od własnych preferencji. Jeśli wolimy sałatkę w wersji bardziej fit - wybieramy jako sos jogurt naturalny, natomiast jeśli nie musimy liczyć kalorii, to do jogurtu dodajemy dwie łyżki majonezu.

6. Dekorujemy sałatkę świeżą pietruszką.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje