Szybkie i zdrowe sałatki
Surimi to jeden z najpopularniejszych produktów rybnych na świecie. Stworzony został w Japonii, a jego nazwa oznacza „uformowane ryby”, w smaku zaś przypominać ma mięso kraba. Do jego produkcji wykorzystuje się najlepszej jakości gatunki ryb morskich - dorsz, mintaj, miruna.
Paluszki surimi to składnik wielu potraw, które można przygotowywać na co dzień, jak i na imprezy urodzinowe, prywatki czy z okazji świętowania nocy sylwestrowej. Jako samodzielną przekąskę możemy serwować ją w towarzystwie sałatki, makaronu, ciasta francuskiego czy ostrego dipu.
Sałatka z paluszków surimi
Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy do miękkości oraz studzimy. Jeśli nie jesteśmy fanami ryżu - wybieramy makaron, np. pszenny, ryżowy, z ciecierzycy lub z soczewicy.
2. Paluszki surimi rozmrażamy, a następnie kroimi.
3. Do większej miski wrzucamy ryż i pokrojone paluszki surimi, następnie odsączamy kukurydzę z wody i dorzucamy ją do naczynia. Siekamy drobno czerwoną cebulę, ogórka obieramy ze skórki oraz kroimy go w kostkę. Ser mozarella odsączamy z zalewy i również kroimy w grubszą kostkę.
4. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
5. Na koniec solimy oraz dodajemy odpowiednią ilość pieprzu, w zależności od własnych preferencji. Jeśli wolimy sałatkę w wersji bardziej fit - wybieramy jako sos jogurt naturalny, natomiast jeśli nie musimy liczyć kalorii, to do jogurtu dodajemy dwie łyżki majonezu.
6. Dekorujemy sałatkę świeżą pietruszką.
Lekka sałatka z paluszkami surimi
Sposób przygotowania
1. Do dużej miski wsypujemy mix sałat - naszym faworytem jest ten, z kawałkami marchewki.
2. Po wcześniejszym rozmrożeniu paluszków surimi kroimy je w kostkę i dorzucamy do miski.
3. Drobno siekamy cebulę, kroimy w kostkę lub w piórka pomidora i dwie papryki.
4. Odsączamy mozarellę z zalewy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
5. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie solimy oraz dodajemy pieprzu, według własnych preferencji.
6. Na koniec polewamy sałatę dobrej jakości oliwą z oliwek... i cieszymy się pyszną i pożywną przekąską!