Szybkie i zdrowe sałatki

Surimi to jeden z najpopularniejszych produktów rybnych na świecie. Stworzony został w Japonii, a jego nazwa oznacza „uformowane ryby”, w smaku zaś przypominać ma mięso kraba. Do jego produkcji wykorzystuje się najlepszej jakości gatunki ryb morskich - dorsz, mintaj, miruna.

Sałatka ryżowa z paluszkami surimi
Sałatka ryżowa z paluszkami surimimateriały prasowe

Paluszki surimi to składnik wielu potraw, które można przygotowywać na co dzień, jak i na imprezy urodzinowe, prywatki czy z okazji świętowania nocy sylwestrowej. Jako samodzielną przekąskę możemy serwować ją w towarzystwie sałatki, makaronu, ciasta francuskiego czy ostrego dipu. 

Sałatka z paluszków surimi

Sposób przygotowania

1. Ryż gotujemy do miękkości oraz studzimy. Jeśli nie jesteśmy fanami ryżu - wybieramy makaron, np. pszenny, ryżowy, z ciecierzycy lub z soczewicy.

2. Paluszki surimi rozmrażamy, a następnie kroimi.

3. Do większej miski wrzucamy ryż i pokrojone paluszki surimi, następnie odsączamy kukurydzę z wody i dorzucamy ją do naczynia. Siekamy drobno czerwoną cebulę, ogórka obieramy ze skórki oraz kroimy go w kostkę. Ser mozarella odsączamy z zalewy i również kroimy w grubszą kostkę.

4. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.

5. Na koniec solimy oraz dodajemy odpowiednią ilość pieprzu, w zależności od własnych preferencji. Jeśli wolimy sałatkę w wersji bardziej fit - wybieramy jako sos jogurt naturalny, natomiast jeśli nie musimy liczyć kalorii, to do jogurtu dodajemy dwie łyżki majonezu.

6. Dekorujemy sałatkę świeżą pietruszką.

Sałatka z paluszkami surimi
Sałatka z paluszkami surimimateriały prasowe

Lekka sałatka z paluszkami surimi

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski wsypujemy mix sałat - naszym faworytem jest ten, z kawałkami marchewki.

2. Po wcześniejszym rozmrożeniu paluszków surimi kroimy je w kostkę i dorzucamy do miski.

3. Drobno siekamy cebulę, kroimy w kostkę lub w piórka pomidora i dwie papryki.

4. Odsączamy  mozarellę z zalewy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.

5. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie solimy oraz dodajemy pieprzu, według własnych preferencji.

6. Na koniec polewamy sałatę dobrej jakości oliwą z oliwek... i cieszymy się pyszną i pożywną przekąską!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas