Szynka peklowana

Wiele wielkanocnych dań możesz upiec i ugotować dużo wcześniej. Odpowiednio przechowywane nic nie stracą na smaku, a ty bez zmęczenia będziesz cieszyć się wspólnymi chwilami z rodziną.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Szynkę opłucz. Skórę ponacinaj. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę potnij na połówki, a czosnek rozetrzyj i posmaruj nim mięso. Do 2 litrów wody wrzuć przyprawy. Zagotuj, wystudź, wsyp sól peklową, dobrze wymieszaj. Mięso włóż do kamionkowego albo szklanego naczynia. Obłóż cebulą. Zalej zalewą.Przykryj talerzykiem i postaw w chłodnym miejscu. Pekluj szynkę 10-14 dni,codziennie obracając mięso. 

2. Zapeklowane mięso wyjmij z zalewy. Ew. naszpikuj goździkami. Obsmaż na smalcu, zalej wodą, duś godzinę.Szynkę możesz też upiec (2 godz. w temp.190 st.). Pod koniec posmaruj ją dżemem morelowym i posyp okruszkami bułkiwy mieszanymi ze skórką z cytryny.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas