Szynka peklowana
Wiele wielkanocnych dań możesz upiec i ugotować dużo wcześniej. Odpowiednio przechowywane nic nie stracą na smaku, a ty bez zmęczenia będziesz cieszyć się wspólnymi chwilami z rodziną.

Składniki
- 3 kg szynki
- 1 cebula
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 5 liści laurowych
- 3 jagody jałowca
- po 1 łyżeczce estragonu, tymianku, cząbru
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżka soli peklowej (ew. ilość soli zalecana na opakowaniu)
- 2 łyżki smalcu
Sposób przygotowania
1. Szynkę opłucz. Skórę ponacinaj. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę potnij na połówki, a czosnek rozetrzyj i posmaruj nim mięso. Do 2 litrów wody wrzuć przyprawy. Zagotuj, wystudź, wsyp sól peklową, dobrze wymieszaj. Mięso włóż do kamionkowego albo szklanego naczynia. Obłóż cebulą. Zalej zalewą.Przykryj talerzykiem i postaw w chłodnym miejscu. Pekluj szynkę 10-14 dni,codziennie obracając mięso. 2. Zapeklowane mięso wyjmij z zalewy. Ew. naszpikuj goździkami. Obsmaż na smalcu, zalej wodą, duś godzinę.Szynkę możesz też upiec (2 godz. w temp.190 st.). Pod koniec posmaruj ją dżemem morelowym i posyp okruszkami bułkiwy mieszanymi ze skórką z cytryny.