Szynka pieczona
Smaczna i aromatyczna

Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej
- 200 g soli
- po 2 łyżki stołowe świeżego tymianku i rozmarynu
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania
1. Szynkę umyj i osusz. Obsyp ją dokładnie solą i włóż do lodówki na 3-4 godziny. 2. Zioła, czosnek, czarny pieprz i olej zmiksuj na marynatę. Szynkę wyjmij z lodówki i opłucz w zimnej wodzie. Osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj mięso marynatą, włóż do szklanego naczynia i wstaw do lodówki na 1-2 dni. 3. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. i wstaw mięso. Piecz 2 godziny (zgodnie z zasadą, że 1 kg mięsa piecze się godzinę). Podlewaj sosem z pieczenia. 4. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest miękkie. Wbij w środek cienki nóż i obróć go o 45 stopni. Jeśli gładko się obróci, mięso jest gotowe. Jeśli ostrze sprężynuje, trzeba szynkę jeszcze trochę popiec. 5. Wyjmij mięso i odstaw do ostygnięcia (najlepiej upiec je dzień przed podaniem). Podawaj z kwaśnymi sosami, np. śmietaną ze szczypiorkiem, żurawinami, konfiturą z czarnej porzeczki czy pomarańczy.