Szynka z jabłkiem
Z owocową nutą.
- 8 cienkich dużych plastrów szynki wieprzowej,
- 2 jabłka,
- po łyżce musztardy i koncentratu pomidorowego,
- majeranek,
- sól, pieprz, kminek, pieprz ziołowy,
- 1 kg małych ziemniaków,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- ząbek czosnku,
- łyżka posiekanej natki, tymianku, koperku i majeranku, - olej
Przygotowanie:
Mięso cienko rozbij. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Mięso z jednej strony posmaruj musztardą i koncentratem, oprósz solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Na każdym kawałku ułóż po ćwiartce jabłka. Zwiń roladkę, zepnij wykałaczka. Mięso odłóż na 20 min. W tym czasie obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. przestudź. Mięso ułóż na grillu (lub na patelni na oleju), posmaruj olejem i obracając smaż ze wszystkich stron na rumiano (około 20-25 minut). Jeśli roladki przyrządzasz na patelni obsmażone na silnym ogniu,podlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś 20 min na wolnym ogniu. Majonez wymieszaj z jogurtem, roztartym czosnkiem, pieprzem ziołowym i ziołami. Połącz z ostudzonymi ziemniakami. Gotowe mięsne roladki podawaj z sałatką ziemniaczaną.