Reklama

Reklama

Ta tarta jest wyśmienita! Poprosisz o dokładkę

Tarta z łososiem i brokułem to danie, któremu nikt się nie oprze. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? To bardzo proste! Jeśli nie masz łososia, możesz zastąpić go kurczakiem lub indykiem lub dodać więcej warzyw i przygotować wersję wegetariańską.

Składniki na ciasto

  • • 250 g mąki
  • • 125 g masła
  • • szczypta soli
  • • 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz

  • • 150 g wędzonego łososia
  • • mały brokuł
  • • 2 jajka
  • • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • • 100 g startego parmezanu
  • • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj sól i wodę, następnie zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. pół godziny. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie wyłóż formę o średnicy 28 cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką, nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika z obciążeniem na ok. 15 minut aż się zetnie.

Kiedy ciasto będzie w piekarniku, przygotowuj farsz. Rozdrobnij łososia i podgotowanego brokuła na małe kawałki. Jajka roztrzep ze śmietaną i dodajemy tartym serem oraz solą i pieprzem.

Na ostudzone ciasto rozłóż łososia i brokuły i zalej masą jajeczną. Piecz w 180 stopniach przez ok. godzinę.

Reklama

* * *Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje