Ta tarta jest wyśmienita! Poprosisz o dokładkę
Tarta z łososiem i brokułem to danie, któremu nikt się nie oprze. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? To bardzo proste! Jeśli nie masz łososia, możesz zastąpić go kurczakiem lub indykiem lub dodać więcej warzyw i przygotować wersję wegetariańską.

Składniki
na ciasto
- • 250 g mąki
- • 125 g masła
- • szczypta soli
- • 2-3 łyżki zimnej wody
na farsz
- • 150 g wędzonego łososia
- • mały brokuł
- • 2 jajka
- • 2/3 szklanki śmietany 18%
- • 100 g startego parmezanu
- • sól i pieprz
Sposób wykonania:
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj sól i wodę, następnie zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. pół godziny. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie wyłóż formę o średnicy 28 cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką, nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika z obciążeniem na ok. 15 minut aż się zetnie.Kiedy ciasto będzie w piekarniku, przygotowuj farsz. Rozdrobnij łososia i podgotowanego brokuła na małe kawałki. Jajka roztrzep ze śmietaną i dodajemy tartym serem oraz solą i pieprzem. Na ostudzone ciasto rozłóż łososia i brokuły i zalej masą jajeczną. Piecz w 180 stopniach przez ok. godzinę.
* * *Zobacz więcej: