Tacos na ostro
Przygotuj samodzielnie w domu. Smakuje tak samo dobrze, jak w restauracji

Składniki
- 12 małych tortilli lub muszli taco (kupisz za ok. 7 zł/12 szt. np. w supermarketach); zamiast nich możesz użyć też naleśników z mąki gryczanej
- kawałki kurczaka z pieczeni (np. mięso z udka, ze skrzydełek, piersi itd)
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka susz. oregano
- po 1/2 żółtej, zielonej i czerwonej papryki
- ogórek
- natka
- cebula.
- Salsa:
- 3 pomidory (lub krojone z puszki)
- posiekana cebula
- 1/3 strączka posiekanej chili
- sok z limonki lub cytryny
4 osób
Sposób przygotowania
1. Zrób salsę: pomidory zmiksuj, dodaj cebulę i chili, dopraw sokiem z limonki lub cytryny. Wstaw do lodówki. 2. Podgrzej tortille, naleśniki lub muszle taco w piekarniku. Jednocześnie na patelni podsmaż na oleju z czosnkiem kawałki kurczaka. Dopraw. Resztę warzyw pokrój. Nałóż je z kurczakiem i salsą do tortilli (naleśników lub muszli taco). Możesz też podać osobno nadzienie i placki do złożenia.