Tadżin, czyli cytrynowy kurczak po marokańsku
Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego białego
- pieprzu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- kurczak (ok. 1,5 kg) podzielony
- na części
- 2 cebule
- laska cynamonu
- szklanka zielonych oliwek
- (bez pestek)
- szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki soku z cytryny
6 osób
Sposób przygotowania
1. W dużej misce wymieszaj kolendrę, biały pieprz, imbir, kurkumę i oliwę. Włóż do miski kawałki kurczaka i dokładnie obtocz je w sosie. Przykryj kurczaka i wstaw mięso na noc do lodówki.2. Rozgrzej rondel i podsmaż w nim kawałki mięsa ze wszystkich stron. Cebule obierz i pokrój w cząstki. Wrzuć do rondla, smaż razem z kurczakiem 5 minut.3. Dodaj cynamon, zielone oliwki, wlej bulion drobiowy i sok wyciśnięty z cytryny. Przykryj garnek i duś mięso na małym ogniu 1 i 1/2 godziny lub dłużej (kurczak powinien być bardzo miękki).4. Podawaj tadżin z kaszą kuskus, posypany listkami świeżej kolendry.