Tajemniczy składnik zup - ocet
Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury warto pokusić się o przygotowanie lekkich zup. Są one nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Aby nadać im jeszcze ciekawszego smaku, warto mieć pod ręką ocet – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.
Sekretny składnik zup
Ocet, zwany przez wielu "darem natury", poprawia nie tylko smak potrawy, ale także procesy trawienne organizmu. Choć zawsze odgrywa rolę drugoplanową, często to właśnie on decyduje o tym, że danie smakuje wyjątkowo. Oprócz standardowego octu jabłkowego, na rynku można spotkać wiele różnych aromatów m.in. ocet mirabelkowy, ocet z orzechów włoskich czy ocet ziołowy marki Kuhne.
Gdy na straganach pojawiają się tak upragnione i długo wyczekiwane młode warzywa, od razu ochoczo trafiają na nasze talerze w postaci kolorowych sałatek, surówek lub pysznych zup z dodatkiem octu. Przedstawiamy garść inspiracji, dzięki którym przygotujemy wiosenne zupy z wykorzystaniem tego tajemniczego składnika.
Krem pomidorowy z octem balsamicznym
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 400 ml wody
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pietruszka, oregano, papryka słodka, sól, pieprz, cukier
- garść listków świeżej bazylii
- 4 łyżki octu balsamicznego, np. marki Kuhne
- 2 łyżki śmietanki kremówki do dekoracji grzanki
Przygotowanie:
1. Czerwoną cebulę kroimy i szklimy w dużym rondlu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, 4 kuleczki ziela angielskiego, łyżeczkę oregano i pokrojoną natkę pietruszki. Następnie dodajemy pomidory i wodę.
2. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zupę blendujemy i doprawiamy do smaku.
3. Krem dekorujemy 3 łyżkami śmietanki, octem balsamicznym i listkami świeżej bazylii. Podajemy z grzankami.
Botwinkowy zawrót głowy
Składniki:
- pęk botwiny
- 1 żeberko
- 1 łyżeczka octu ziołowego, np. marki Kuhne
- ząbek czosnku
- pęk świeżego kopru i pietruszki
- 1 mała cebula
- śmietana 18%
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Do wysokiego garnka wlewamy ok. pół litra wody, dodajemy żeberko, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i łyżeczkę octu ziołowego. Pod koniec gotowania do garnka wrzucamy pokrojony pęk botwiny.
2. Gdy botwinka się zaczerwieni, zupę zaprawiamy śmietaną i podajemy z posiekanym, świeżym koprem oraz natką pietruszki.
Smacznego!