Racuchy z wiórkami kokosowymi

Aktualizacja

Czy znasz już racuchy z wiórkami kokosowymi? Dla wielu łasuchów klasyczne racuchy to ulubiona potrawa z dzieciństwa. Odrobina wiórków kokosowych pozwoli odkryć ich smak na nowo. Racuchy z wiórkami kokosowymi to domowe wypieki z niecodziennym dodatkiem.

Racuchy z wiórkami kokosowymi to wymarzona przekąska również dla dzieci
Racuchy z wiórkami kokosowymi to wymarzona przekąska również dla dzieci123RF/PICSEL

Składniki

  • 5-6 szklanek mąki
  • 4 jajka
  • 3-4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • sól
  • 6 dag drożdży
  • jabłka
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • olej
  • cukier puder do posypania

Racuchy z wiórkami kokosowymi - przygotowanie

Jedną szklankę letniego mleka wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i szczyptę soli, wyrabiaj ok. 15 min. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę jabłka. Odstaw do wyrośnięcia.

Olej rozgrzej na patelni, łyżką włóż porcje ciasto. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz. Racuchy posyp cukrem pudrem.

"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsat