Racuchy z wiórkami kokosowymi
Aktualizacja
Czy znasz już racuchy z wiórkami kokosowymi? Dla wielu łasuchów klasyczne racuchy to ulubiona potrawa z dzieciństwa. Odrobina wiórków kokosowych pozwoli odkryć ich smak na nowo. Racuchy z wiórkami kokosowymi to domowe wypieki z niecodziennym dodatkiem.
Racuchy z wiórkami kokosowymi - przygotowanie
Jedną szklankę letniego mleka wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i szczyptę soli, wyrabiaj ok. 15 min. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę jabłka. Odstaw do wyrośnięcia.
Olej rozgrzej na patelni, łyżką włóż porcje ciasto. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz. Racuchy posyp cukrem pudrem.