Racuchy na kefirze
Lekko zrumienione i pachnące, znane świetnie w kurpiowskiej kuchni. Bliny świetnie smakują z bitą śmietaną, owocami leśnymi lub cukrem pudrem. Tajemnica puchatych placuszków tkwi w tym, jak ubijasz jajka.

Składniki
- 50 dag mąki pszennej
- łyżka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki kefiru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
15 min
Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia.
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, dodaj resztę składników (oprócz białek i cukru pudru).
Białko ubij na sztywno, wymieszaj z resztą składników.
Smaż na rozgrzanej patelni, posyp cukrem pudrem.
***
Zobacz także:
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy programTUTAJ>>>