Racuchy na kefirze

Lekko zrumienione i pachnące, znane świetnie w kurpiowskiej kuchni. Bliny świetnie smakują z bitą śmietaną, owocami leśnymi lub cukrem pudrem. Tajemnica puchatych placuszków tkwi w tym, jak ubijasz jajka.

Bliny z cukrem pudrem, najlepsze wprost z patelni
Bliny z cukrem pudrem, najlepsze wprost z patelni123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki kefiru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
15 min

Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia.

Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, dodaj resztę składników (oprócz białek i cukru pudru).

Białko ubij na sztywno, wymieszaj z resztą składników.

Smaż na rozgrzanej patelni, posyp cukrem pudrem.

"Ewa gotuje": Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczyPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?