Tajskie zielone curry z kukurydzą

Tajskie zielone curry z kukurydzą
Tajskie zielone curry z kukurydząmateriały prasowe

Składniki

  • 2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego (może być rafinowany)
  • zielona pasta curry
  • 2 drobno poszatkowane zielone ostre papryczki (w zależności od poziomu oczekiwanej ostrości z pestkami lub bez)
  • 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka starty na tarce o drobnych oczkach
  • 7 drobno poszatkowanych listków limonki kaffir (świeżych lub suszonych) lub skórka otarta z 1 limonki
  • garść poszatkowanej natki kolendry
  • 250 ml mleka kokosowego dobrej jakości (bez szkodliwych dodatków, minimum 75 proc. miąższu kokosowego)
  • 200 ml wody

Składniki

- smażone tofu

  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 150 g naturalnego tofu pokrojonego w kostkę
  • warzywa
  • kolba kukurydzy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 3-4 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (bez glutaminianu sodu)
  • 1 łyżeczka wybranej substancji słodzącej (np. syrop klonowy, ksylitol, słód jęczmienny)
  • sok z limonki do smaku
  • przybranie: garść kiełków fasolki mung, poszatkowana natka kolendry

Składniki

do podania

  • 100 g makaronu sojowego przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Przygotowanie

Jem (to co) kocham i chudnę
Jem (to co) kocham i chudnęmateriały prasowe
Jak zrobić kurczaka curry?Interia KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?