Tak uwędzony schab szybko zniknie z półmiska. Prosty patent na pyszny smak

W prosty sposób uzyskamy soczysty wędzony schab
W prosty sposób uzyskamy soczysty wędzony schab123RF/PICSEL
  • Wędzenie mięs to jeden z najstarszych sposobów konserwacji jedzenia, znany już od XV wieku.
  • Dzięki tej metodzie pozbywamy się nadmiaru wody z mięsa, przez co znacząco wydłużamy jego świeżość.
  • Polacy zajadają się wędzonym mięsem głównie podczas Wielkanocy oraz świąt Bożego Narodzenia.

Peklowanie schabu

  • siatka wędliniarska,
  • haki,
  • solanka,
  • przyprawy.

Zobacz również:

    Prawidłowe wiązanie do wędzenia

    Przed wędzeniem zaopatrzmy się w siatkę wędzarniczą
    Przed wędzeniem zaopatrzmy się w siatkę wędzarniczą123RF/PICSEL

    Jakie drewno do wędzenia?

    • dąb,
    • olcha,
    • buk.

    Czas i temperatura

    Schab na gorąco przyrządzimy już w godzinę
    Schab na gorąco przyrządzimy już w godzinę123RF/PICSEL
    • schab na zimno - wędzi się w 12-24 st. C i trwa od kilku do kilkunastu godzin,
    • schab na ciepło - potrzebuje temperatury w przedziale 30-50 st. C i 48 godzin,
    • schab na gorąco - wędzenie przebiega w temperaturze 40-60 st. C i trwa maksymalnie 60 minut.

    Jak wędzić schab, by wyszedł soczysty?

    • 3 kg schabu
    • 180 g soli peklowanej
    • 2 l wody
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka ziela angielskiego
    • 5 ząbków czosnku
    • 4 liście laurowe
    • Gałązka świeżego rozmarynu
    • 5-6 roztartych ziaren jałowca
    1. Do sporego garnka wlewamy wodę, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy i gotujemy przez 10 minut. Na sam koniec doprawiamy solą peklowaną. Gotową marynatę przelewamy do pojemnika i zostawiamy do ostudzenia.
    2. Umyte i oczyszczone z tłuszczu oraz błonek mięso ostrzykujemy solanką, a następnie zanurzamy w zalewie. Całość odstawiamy na 5 dni w chłodne miejsce, np. do lodówki lub spiżarni.
    3. W kolejnym kroku przechodzimy do pakowania schabu w siatkę wędzarniczą i wieszamy na haku do całkowitego wyschnięcia. Zapeklowane mięso wędzimy przez 4 godziny. W tym czasie zdąży uzyskać jasnobrązowy kolor.
    4. Po zakończeniu wędzenia wędlinę chłodzimy. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać minimum 24 godziny.
    Schab z morelami na kanapkiInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?