Wigilijne danie na słodko. Skąd się wzięła kutia i jak ją przygotować?

Tradycyjnie kutię podaje się podczas kolacji wigilijnej
Tradycyjnie kutię podaje się podczas kolacji wigilijnej123RF/PICSEL
  • Kutia to jedno z bardziej sycących dań wigilijnych. Ma to związek z wielocukrem, z którego przez długi czas uwalnia się energia, przez co nie odczuwamy głodu.
  • Choć uważa się ją za odżywczy i wartościowy posiłek, nie powinny spożywać jej osoby cierpiące na celiakię oraz nietolerancję glutenu.
  • Dodatek bakalii wpływa na uregulowanie wielu układów, w tym: hormonalnego, nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Tradycyjne danie ze wschodu

Właściwości odżywcze kutii

Niewielka ilość kutii nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie organizmu
Niewielka ilość kutii nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie organizmu123RF/PICSEL
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • cynk,
  • potas,
  • magnez,
  • selen,
  • fosfor.

Zobacz również:

    Przepis na domową kutię

    • 1 szklanka ziaren pszenicy bez łuski
    • 1 szklanka maku
    • 200 g miodu
    • 50 g rodzynek
    • 50 g migdałów
    • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1. Pszenicę dokładnie opłucz i umieść w misce. Wlej dwie szklanki przefiltrowanej i przegotowanej wody, a następnie odstaw do napęcznienia na ok. 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę, a pszenicę przełóż do dużego garnka i zalej czterema szklankami wody. Doprowadź ziarna do wrzenia, a następnie przykryj pokrywką, ustaw mały ogień i gotuj do miękkości przez 30 minut.
    2. W międzyczasie wsyp mak do osobnego garnka i zalej trzema szklankami wody. Całość zagotuj i pozostaw na małym ogniu na kolejne 5 minut. W kolejnym kroku wylej zawartość naczynia na duże, ale dość drobne sito umieszczone nad szeroką miską i zostaw do ostygnięcia. Przestudzony oraz osuszony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa z włożoną nakładką o najmniejszych oczkach.
    3. Do maku dodaj miód, rodzynki, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. W ramach urozmaicenia możesz wzbogacić masę o żurawinę, suszone morele, figi oraz daktyle. Na samym końcu dodaj ugotowaną i przestudzoną pszenicę. W razie potrzeby ponownie dosłodź całość miodem. Przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu. Odpowiednio zamknięta zachowa świeżość nawet przez tydzień.

    Czy kutię można zamrozić?

    Zamrożona kutia przetrwa kilka tygodni
    Zamrożona kutia przetrwa kilka tygodni123RF/PICSEL
    Jak zrobić kompot wigilijny?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?