Wigilijne danie na słodko. Skąd się wzięła kutia i jak ją przygotować?

Niepowtarzalny smak mielonego maku i ziaren pszenicy, doprawionych miodem oraz słodkimi bakaliami jednoznacznie kojarzy się z kutią. To tradycyjna potrawa, którą zajadają się dorośli oraz dzieci podczas kolacji wigilijnej. Nie wszyscy jednak wiedzą, skąd wywodzi się danie i jak samodzielnie przygotować je w domu. Sprawdź, które składniki są niezbędne do jej wykonania, by nie pominąć ich na przedświątecznej liście zakupów.

Tradycyjnie kutię podaje się podczas kolacji wigilijnej
Tradycyjnie kutię podaje się podczas kolacji wigilijnej123RF/PICSEL

  • Kutia to jedno z bardziej sycących dań wigilijnych. Ma to związek z wielocukrem, z którego przez długi czas uwalnia się energia, przez co nie odczuwamy głodu.
  • Choć uważa się ją za odżywczy i wartościowy posiłek, nie powinny spożywać jej osoby cierpiące na celiakię oraz nietolerancję glutenu.
  • Dodatek bakalii wpływa na uregulowanie wielu układów, w tym: hormonalnego, nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Tradycyjne danie ze wschodu

Kutia wywodzi się z kuchni słowiańskiej, czyli m.in. białoruskiej, ukraińskiej, polskiej oraz litewskiej. W Polsce przyrządza się ją przede wszystkim na Lubelszczyźnie, Białostocczyźnie oraz Podkarpaciu. To smaczne danie serwuje się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Nazwa potrawy wywodzi się najprawdopodobniej z języka greckiego, a konkretnie słowa kókkos, które w wolnym tłumaczeniu oznacza ziarno lub pestkę. Polacy nazywają danie kutią, natomiast we wschodnich rejonach, ze względu na dialekty oraz gwary regionalne, często usłyszymy także o kucji oraz kuci.

Właściwości odżywcze kutii

Niewielka ilość kutii nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie organizmu
Niewielka ilość kutii nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie organizmu123RF/PICSEL

To słodkie danie jest bez wątpienia bombą kaloryczną, nie oznacza to jednak, że zjedzenie rozsądnej porcji odbije się negatywnie na naszym zdrowiu. Składniki zawarte w kutii dostarczają organizmowi solidnej dawki składników mineralnych oraz witamin, wśród których warto wyróżnić:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • cynk,
  • potas,
  • magnez,
  • selen,
  • fosfor.

Pszenica, która razem z makiem stanowi podstawę dania, jest bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Obecne w niej minerały wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-szkieletowego, a także zapobiegają występowaniu bolesnych skurczów mięśni.

W maku znajdziemy sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają leczenie osteoporozy, regulują pracę jelit i poprawiają ich perystaltykę. Dodatek miodu sprzyja leczeniu licznych dolegliwości, w tym przeziębienia, grypy, wrzodów żołądka oraz nadciśnienia tętniczego.

Przepis na domową kutię

Kutia to pyszne zwieńczenie kolacji wigilijnej. Przepis nie jest skomplikowany, a składa się przede wszystkim z gotowanej pszenicy, maku, miodu oraz bakalii. Tak przygotowany deser posmakuje nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym gościom.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy bez łuski
  • 1 szklanka maku
  • 200 g miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

  1. Pszenicę dokładnie opłucz i umieść w misce. Wlej dwie szklanki przefiltrowanej i przegotowanej wody, a następnie odstaw do napęcznienia na ok. 10-15 minut. Po tym czasie odlej wodę, a pszenicę przełóż do dużego garnka i zalej czterema szklankami wody. Doprowadź ziarna do wrzenia, a następnie przykryj pokrywką, ustaw mały ogień i gotuj do miękkości przez 30 minut.
  2. W międzyczasie wsyp mak do osobnego garnka i zalej trzema szklankami wody. Całość zagotuj i pozostaw na małym ogniu na kolejne 5 minut. W kolejnym kroku wylej zawartość naczynia na duże, ale dość drobne sito umieszczone nad szeroką miską i zostaw do ostygnięcia. Przestudzony oraz osuszony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa z włożoną nakładką o najmniejszych oczkach.
  3. Do maku dodaj miód, rodzynki, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. W ramach urozmaicenia możesz wzbogacić masę o żurawinę, suszone morele, figi oraz daktyle. Na samym końcu dodaj ugotowaną i przestudzoną pszenicę. W razie potrzeby ponownie dosłodź całość miodem. Przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu. Odpowiednio zamknięta zachowa świeżość nawet przez tydzień.

Czy kutię można zamrozić?

Zamrożona kutia przetrwa kilka tygodni
Zamrożona kutia przetrwa kilka tygodni123RF/PICSEL

Zimowe święta Bożego Narodzenia, prócz licznych spotkań w gronie rodzinnym, obfitują także w niezliczoną ilość jedzenia. Jeśli nie chcemy, by nadmiar potraw się zmarnował, możemy z powodzeniem schować je do lodówki lub zamrażalnika.

Czy kutię również da się zamrozić? Okazuje się, że jak najbardziej. Właściwie zapakowana i trzymana w zamrażalce przetrwa od dwóch do czterech tygodni. Trzeba jednak liczyć się z tym, że ziarna pszenicy mogą stracić swoją miękkość.

Jak zrobić kompot wigilijny?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas