Tarta cebulowa
Tarta to danie, które daje nieograniczone możliwości. Wszystko zależy od tego, na jaki farsz się zdecydujemy.
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2/3 kostki (15 dag) masła
- szczypta proszku do pieczenia
- 6 cebuli
- 5 łyżek oleju
- 5 jajek, 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj masło, szczyptę soli i kilka łyżek zimnej wody. Składniki najpierw posiekaj nożem, potem zagnieć rękoma. Ciasto włóż do lodówki na 20 minut.
2. Cebule obierz. Grubo pokrój, podduś na oleju. Przestudź. Jajka wymieszaj ze śmietaną oraz serem. Dodaj cebulę. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką. Formę wyłóż pergaminem.
3. Ciasto rozwałkuj. Formę wylep plackiem. Na spód nałóż farsz. Tartę piecz 40 minut w temp. 190 st.