Tarta cytrynowa
Smaczna i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
- 27 dag mąki
- 18 dag masła
- 9 dag cukru pudru
- żółtko
- łyżka śmietany 18 proc.
Krem:
- 100 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 białka
- 15 dag cukru
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 2 cytryny
- pomarańcza
Przygotowanie:
1 Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i posiekaj z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce, potem wylep nim formę. Piecz 15 minut w 180˚C.
2 Z owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zagotuj mleko z 3 dag cukru. Powoli wlej do żółtek. Dodaj sok oraz skórkę z owoców i gotuj chwilę, mieszając. Ostudź. Białka ubij z resztą cukru i wymieszaj z kremem. Wylej na spód. Piecz 15 min w 150˚C.