Reklama

Reklama

Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi

Niesamowita tarta. Z najlepszym czekoladowym kruchym spodem, który smakiem przypomina ciasteczka czekoladowe! Można go wykorzystać także do kruchych tart z innym nadzieniem. Tworzą ją warstwy ciągnącego się karmelu, podprażonych orzechów laskowych i czekolady, której jest szczególnie dużo. W przepisie użyłam czekolady gorzkiej, ale można użyć również czekolady mlecznej, jeśli lubicie. Smakuje jak najlepszy batonik!

Składniki - kruchy spód:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko

Składniki - warstwa karmelowa z orzechami:

  • 300 g orzechów laskowych
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • 45 ml śmietany kremówki 36%

Składniki - sos czekoladowy:

  • szklanki śmietany kremówki 36%
  • 170 g gorzkiej czekolady

Wykonanie kruchego spodu

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), owinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi (może być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190 st. C przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec jeszcze 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Wykonanie warstwy karmelowej

Reklama

Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce. W małym garnuszku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Wymieszać do połączenia, ustawić na palniku i doprowadzić do wrzenia. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając już ani razu!) do momentu uzyskania temperatury 170 st. C (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowozłoty. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia się masła. Odstawić z powrotem na palnik i gotować na małym ogniu jeszcze przez minutę, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spod, wstawić do lodówki do schłodzenia.

Wykonanie sosu czekoladowego

W garnuszku podgrzać śmietanę prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do kremówki wsypać drobinki czekoladowe i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.

Dekorowanie tarty

Sos czekoladowy wylać na schłodzoną masę karmelową i posypać odłożonymi orzechami. Umieścić w lodowce do stężenia. Przechowywać w chłodziarce.

Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki z czekoladą":

Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje