Reklama

Reklama

Tarta gruszkowa

Ciasta z owocami nigdy się nie nudzą.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • żółtko
  • łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 g startej gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki, pokrojone w plastry
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • szklanka malin

Przygotowanie:

Reklama

1. Przesyp do miski mąkę, drobny cukier, kakao i sól. Rozetrzyj palcami z masłem. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Umieść ciasto między dwoma warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj na 30 cm. Zdejmij wierzchni papier.

3. Na nadzienie zmiksuj najpierw orzechy. Wymieszaj je z mąką i cukrem pudrem. Posyp nimi ciasto, zostawiając brzeg szerokości 6 cm. Następnie rozłóż połowę czekolady i plastry gruszki. Skrop sokiem z cytryny. Zawiń pozostawiony brzeg. Wstaw do lodówki na 20 minut.

4. Piecz 25-30 minut, aż ciasto będzie chrupiące. W rondelku podgrzej śmietanę. Zdejmij z ognia, dodaj resztę czekolady, wymieszaj. Posyp tartę malinami, polej czekoladą.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje