Tarta gruszkowa
Ciasta z owocami nigdy się nie nudzą.
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 łyżki drobnego cukru
- łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g masła
- żółtko
- łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 1/4 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki
- 100 g startej gorzkiej czekolady
- 2 gruszki, pokrojone w plastry
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 szklanki śmietany 18 proc.
- szklanka malin
Przygotowanie:
1. Przesyp do miski mąkę, drobny cukier, kakao i sól. Rozetrzyj palcami z masłem. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Umieść ciasto między dwoma warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj na 30 cm. Zdejmij wierzchni papier.
3. Na nadzienie zmiksuj najpierw orzechy. Wymieszaj je z mąką i cukrem pudrem. Posyp nimi ciasto, zostawiając brzeg szerokości 6 cm. Następnie rozłóż połowę czekolady i plastry gruszki. Skrop sokiem z cytryny. Zawiń pozostawiony brzeg. Wstaw do lodówki na 20 minut.
4. Piecz 25-30 minut, aż ciasto będzie chrupiące. W rondelku podgrzej śmietanę. Zdejmij z ognia, dodaj resztę czekolady, wymieszaj. Posyp tartę malinami, polej czekoladą.