Tarta gruszkowa
Latem smakuje doskonale.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag masła, sól
- 1 żółtko, 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 2-3 gruszki
- 10 dag cukru pudru
- 18 dag jogurtu naturalnego
- 1 łyżka budyniu w proszku
- polewa czek.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, szczyptę soli, żółtko oraz cukier kryształ. Wlej 5 łyżek lodowatej wody. Szybko zagnieć ciasto, schłodź. Następnie rozwałkuj na placek i wylep nim formę na tartę. Piecz 20 min w 180 st.
2. Umyte i obrane gruszki pokrój w grubsze plastry. Ułóż na podpieczonym spodzie. Dwa całe jajka zmiksuj z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym oraz łyżką budyniu waniliowego w proszku. Zalej gruszki. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź, ozdób polewą czekoladową.