Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki, - 15 dag zimnego masła, - ok. 4 łyżek zimnej wody, - szczypta soli, Farsz: - 4 jajka, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - 2 łyżki masła, - 40 dag świeżych grzybów, - 1 cebula, - gałązka rozmarynu, - 2 łyżki siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać grzyby, listki rozmarynu, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, dusić do lekkiego zgęstnienia, przestudzić. Jajka rozdrobnić widelcem i dodać do grzybów, dokładnie wymieszać dodając natkę pietruszki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Po tym czasie wyłożyć na ciasto uprzednio przygotowany farsz i piec dalsze 15-20 min. Podawać udekorowane świeżymi ziołami. Czas przygotowania: 2 h.