Tarta limonkowa
Orzeźwiający deser, w sam raz na ciepły dzień.
Sposób przygotowania
1. Ciasto: wymieszaj mąki. Masło drobno pokrój. Włóż do mąki, siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż cukier i jajka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj 2 kule, odłóż na 30 minut. Każdą rozwałkuj na podobny kształt i piecz w 180 st, C przez 15-20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Cukier puder na dekorację i 3 łyżki wrzątku wymieszaj na gęsty syrop. Białka ubij na sztywną pianę i zaparz, miksując z syropem.
2. Budyń: odlej 1/2 szkl. mleka. Wymieszaj je z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, ew. dodaj skórkę cytrynową. Dolej mleko z dodatkami. Mieszając, gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Zdejmij, wymieszaj z masłem i sokiem z limonki. Przykryj, odstaw, by budyń ostygł.
3. Blaty ciasta przełóż 2/3 budyniu. Wierzch posmaruj resztą. Udekoruj rozetkami z piany z białek, limonką i miętą