Reklama

Reklama

Tarta limonkowa

Orzeźwiający deser, w sam raz na ciepły dzień.

Składniki - ciasto

  • po 15 dag mąki pszennej i krupczatki
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 25 dag schłodzonego masła lub margaryny

Składniki - budyń

  • 3 szkl. mleka
  • po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 1 łyżka masła ew. 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Składniki

  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • plasterki limonki
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąki. Masło drobno pokrój. Włóż do mąki, siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż cukier i jajka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj 2 kule, odłóż na 30 minut. Każdą rozwałkuj na podobny kształt i piecz w 180 st, C przez 15-20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Cukier puder na dekorację i 3 łyżki wrzątku wymieszaj na gęsty syrop. Białka ubij na sztywną pianę i zaparz, miksując z syropem. 

2. Budyń: odlej 1/2 szkl. mleka. Wymieszaj je z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, ew. dodaj skórkę cytrynową. Dolej mleko z dodatkami. Mieszając, gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Zdejmij, wymieszaj z masłem i sokiem z limonki. Przykryj, odstaw, by budyń ostygł. 

3. Blaty ciasta przełóż 2/3 budyniu. Wierzch posmaruj resztą. Udekoruj rozetkami z piany z białek, limonką i miętą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje