Tarta limonkowa
Orzeźwiający deser, w sam raz na ciepły dzień.

Składniki
- ciasto
- po 15 dag mąki pszennej i krupczatki
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- 25 dag schłodzonego masła lub margaryny
- budyń
- 3 szkl. mleka
- po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- sok z 1 limonki lub cytryny
- 1 łyżka masła ew. 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- plasterki limonki
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Ciasto: wymieszaj mąki. Masło drobno pokrój. Włóż do mąki, siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż cukier i jajka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj 2 kule, odłóż na 30 minut. Każdą rozwałkuj na podobny kształt i piecz w 180 st, C przez 15-20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Cukier puder na dekorację i 3 łyżki wrzątku wymieszaj na gęsty syrop. Białka ubij na sztywną pianę i zaparz, miksując z syropem. 2. Budyń: odlej 1/2 szkl. mleka. Wymieszaj je z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, ew. dodaj skórkę cytrynową. Dolej mleko z dodatkami. Mieszając, gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Zdejmij, wymieszaj z masłem i sokiem z limonki. Przykryj, odstaw, by budyń ostygł. 3. Blaty ciasta przełóż 2/3 budyniu. Wierzch posmaruj resztą. Udekoruj rozetkami z piany z białek, limonką i miętą