Tarta limonkowa z żurawinami

Z delikatnym nadzieniem.

article cover
materiały prasowe

Ciasto:

- 200 g mąki,
- 40 g cukru,
- 150 g masła,
- 3-4 łyżki stołowe zimnej wody,
- 500 g suszonego groszku,
- papier do pieczenia

Nadzienie:

- 2 limonki,
- 200 ml bitej śmietany,
- 250 g serka mascarpone,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 200 g suszonych żurawin

Dodatkowo:

- cukier puder do posypania,
- plastry limonki do dekoracji

Przygotowanie:

2. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, a następnie włożyć do posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia tarty (średnica ok. 26-28 cm lub 2 formy o średnicy ok. 18-20 cm). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Formę z tartą wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie przykryć papierem do pieczenia i posypać groszkiem. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 15 minut. Usunąć papier do pieczenia i groszek. Zmniejszyć temperaturę do 160°C (termoobieg: 140°C).

3. Limonki umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ubić śmietanę. Do serka mascarpone dodać sok z limonek, startą skórkę, cukier, cukier waniliowy i jajka. Dodać bitą śmietanę. ? żurawin ułożyć na tarcie, położyć serek mascarpone. Piec przez ok. 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Posypać tartę pozostałymi żurawinami i ozdobić plastrami limonki. Posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas przechowywania ciasta w lodówce

Wartości odżywcze (1 kawałek):
Wartość energetyczna: 298 kcal / 1246 kJ
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 18,6 g
Węglowodany: 29 g

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas