Tarta malinowa
Sezon na maliny w pełni - może tarta?
Składniki:
- 20 dag masła (lub margaryny)
- 2 żółtka
- 10 dag cukru
- 2 szklanki mąki, sól
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 30 dag malin
- listki mięty lub melisy cytrynowej do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zimne masło posiekaj, dodaj żółtka oraz cukier. Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
2. Proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony budyń, ugotuj gęsty krem, odstaw do lekkiego schłodzenia.
3. Maliny przebierz, opłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, 1/3 porcji odłóż. Resztę rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim dno oraz boki formy.
4. Na spodzie rozłóż budyń oraz maliny (kilka odłóż). Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij dekoracyjne paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz 50-60 min w 180 st. Ozdób malinami i listkami ziół.