Tarta owocowa
Doskonała na letni deser!
Składniki:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 30 g drobnego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g rabarbaru
- 400 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- budyń waniliowy
- 350 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier puder
Przygotowanie:
Rabarbar pokrój w 2-cm kostkę, obsyp cukrem i odstaw, aby puścił sok. Po tym czasie odsącz na sicie. Gotuj go około 20 minut na małym ogniu, aż większość wody odparuje. Składniki ciasta połącz, ulep kulkę, owiń ją folią aluminiową i schładzaj w lodówce. Rozwałkuj, przełóż do formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie na ciasto wyłóż budyń waniliowy (przygotowany wg instrukcji na opakowaniu z zastrzeżeniem, że używamy mniejszej ilości mleka). Piecz około 20 minut w tej samej temperaturze. Poczekaj, aż ostygnie i na gotową tartę wyłóż świeże truskawki i podduszony rabarbar.