Tarta szpinakowa
Letni przepis na pyszną tartę.
Składniki:
- 60 dag szpinaku
- 30 dag mielonego twarogu
- 10 dag pestek słonecznika
- 15 dag masła
- 25 dag mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tłuszcz i mąka do foremy
- trochę mąki do oprószenia stolnicy
Przygotowanie:
1. Szpinak oczyść, opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, posiekaj. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj trochę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, duś kilka minut, przestudź. Twaróg utrzyj z pozostałymi jajkami. Wymieszaj z masą szpinakową i słonecznikiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
3. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Formę wylep plackiem. Na spodzie rozsmaruj nadzienie serowo - szpinakowe.
4. Tartę piecz ok. 45 minut w temp. 185 st.