Reklama

Reklama

Tarta szpinakowa

Letni przepis na pyszną tartę.

Składniki:

  • 60 dag szpinaku
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i mąka do foremy
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:


Reklama

1. Szpinak oczyść, opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, posiekaj. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj trochę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, duś kilka minut, przestudź. Twaróg utrzyj z pozostałymi jajkami. Wymieszaj z masą szpinakową i słonecznikiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

3. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Formę wylep plackiem. Na spodzie rozsmaruj nadzienie serowo - szpinakowe.

4. Tartę piecz ok. 45 minut w temp. 185 st.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje