Tarta Tatin

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 4-5 małych jabłek
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 dag masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 15 dag tłustego twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • tłuszcz do foremki
25 min
8-10 porcji

Sposób przygotowania

Jabłka umyj, wytrzyj, przetnij na pół, usuń środki z pestkami.Cukier wsyp na rozgrzaną patelnię. Dolej do niego 3-4 łyżki wody i stop na jasny karmel. Foremkę do tarty (o śr. 24 cm) posmaruj tłuszczem. Masło stop, wymieszaj z karmelem i od razu rozsmaruj na dnie formy. Jabłka ułóż na karmelu (przecięciem do góry). Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i solą. Wbij jajko. Porcjami wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolej olej i mleko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na placek o śr. 26 cm. Ułóż go na jabłkach, lekko dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 20-25 minut. Tartę krótko przestudź, potem przewróć foremkę do góry dnem i wybij ciasto na paterę. Odstaw tartę do wystudzenia.

Zmysłowe smaki: Tarta TatinInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?