Tarta tatin z Francji

Smaczne ciasto z jabłkami

Tarta tatin
Tarta tatin123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Z mąki, 1 łyżki cukru, soli, jajka i 1/2 kostki masła zagnieć ciasto. Odłóż w chłodne miejsce na 30 minut. Potem rozwałkuj na cienki placek.

2. Jabłka umyj, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, potem obierz ze skórki. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.  

3. Jabłka ułóż w formie (śr. 26 cm). Resztę cukru stop. Karmel wymieszaj z resztą masła. Polej nim owoce. Przykryj kruchym plackiem.

4. Tartę piecz przez 30 minut w temp. 200 st. (góra, dół). Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika wyłóż na talerz do góry dnem.

Zmysłowe smaki: Tarta TatinInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas