Nie potrzebujesz piekarnika ani jajek. To ciasto uratuje każdą zachciankę na słodkie
To ciasto zapewne jadłaś niejednokrotnie u babci, choć może nie znałaś jego nazwy. Powstaje z kaszy manny, herbatników i kakao, bez pieczenia i bez wymyślnych składników. Kiedyś rarytas w czasach PRL-u, dziś mało znany deser. Przepis? Bananie prosty!

W czasach, gdy cukier był na wagę złota, a sklepy świeciły pustkami, gospodynie wykazywały się niesamowitą pomysłowością. Z produktów, które akurat były dostępne, potrafiły stworzyć desery, które dziś wracają na salony - nie tylko z sentymentu, ale i dlatego, że są szybkie, tanie i naprawdę dobre. Jednym z takich deserów, który do dziś budzi ciepłe wspomnienia, jest ciasto z kaszy manny i czekolady. Proste, bez pieczenia, a do tego obłędnie pyszne.
To właśnie takim przepisem podzieliła się ze mną babcia. "To było nasze ciasto czekoladowe, kiedy o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko śnić" - wspominała. I miała rację - choć niepozorne, to ciasto potrafi skraść serce i zniknąć z talerza w mgnieniu oka.
Ciasto z kaszy manny i czekolady - przepis z duszą PRL-u
Składniki:
- 1 litr mleka
- 200 g kaszy manny
- 100 g masła
- 125 g cukru (można mniej, jeśli lubisz mniej słodkie)
- 20 g kakao
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka lub deserowa)
- herbatniki (około 2 paczki - na spód i wierzch)
Składniki
- 1 litr mleka
- 200 g kaszy manny
- 100 g masła
- 125 g cukru (można mniej, jeśli lubisz mniej słodkie)
- 20 g kakao
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka lub deserowa)
- herbatniki (około 2 paczki - na spód i wierzch)
Jak to zrobić? To proste!
- Zacznij od foremki - najlepiej prostokątnej, np. 20x30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na dnie pierwszą warstwę herbatników.
- Zrób masę z kaszy manny: W dużym garnku zagotuj mleko na małym ogniu. Powoli wsypuj kaszę mannę, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodaj cukier i masło. Gdy wszystko się rozpuści, wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje i zacznie "pyrkać".
- Układanie warstw: Gorącą masę wylej na herbatniki i równo rozprowadź. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników - możesz je lekko docisnąć.
- Czekoladowa polewa: Do małego garnka wrzuć połamaną tabliczkę czekolady i dodaj 1-2 łyżki mleka. Podgrzewaj powoli, mieszając, aż uzyskasz gładką, lśniącą polewę. Polej nią ciasto.
- Na koniec - możesz udekorować ciasto pokruszonymi herbatnikami albo odrobiną startej czekolady. Odstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała. Po kilku godzinach - gotowe!
To ciasto ma wszystko: kremową konsystencję, czekoladowy smak, prostotę wykonania i nutkę nostalgii. Nie potrzebujesz miksera, piekarnika ani miliona składników. Wystarczy kasza manna, kakao i herbatniki. Spróbuj, a przekonasz się, że ciasta z PRL-u naprawdę mają w sobie coś szczególnego.