Nie potrzebujesz piekarnika ani jajek. To ciasto uratuje każdą zachciankę na słodkie

Ciasto z kaszy manny z czekoladą to prosty przepis rodem z PRL
Ciasto z kaszy manny z czekoladą to prosty przepis rodem z PRLCanva ProINTERIA.PL

Zobacz również:

  • 1 litr mleka
  • 200 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • 125 g cukru (można mniej, jeśli lubisz mniej słodkie)
  • 20 g kakao
  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka lub deserowa)
  • herbatniki (około 2 paczki - na spód i wierzch)

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 200 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • 125 g cukru (można mniej, jeśli lubisz mniej słodkie)
  • 20 g kakao
  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka lub deserowa)
  • herbatniki (około 2 paczki - na spód i wierzch)
  1. Zacznij od foremki - najlepiej prostokątnej, np. 20x30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na dnie pierwszą warstwę herbatników.
  2. Zrób masę z kaszy manny: W dużym garnku zagotuj mleko na małym ogniu. Powoli wsypuj kaszę mannę, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodaj cukier i masło. Gdy wszystko się rozpuści, wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje i zacznie "pyrkać".
  3. Układanie warstw: Gorącą masę wylej na herbatniki i równo rozprowadź. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników - możesz je lekko docisnąć.
  4. Czekoladowa polewa: Do małego garnka wrzuć połamaną tabliczkę czekolady i dodaj 1-2 łyżki mleka. Podgrzewaj powoli, mieszając, aż uzyskasz gładką, lśniącą polewę. Polej nią ciasto.
  5. Na koniec - możesz udekorować ciasto pokruszonymi herbatnikami albo odrobiną startej czekolady. Odstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała. Po kilku godzinach - gotowe!

Zobacz również:

W PRL nazywano ją "polskim Diorem". O ciuchach z tą metką marzyły PolkiINTERIA.PL